Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gemeente bepaalt leeftijdsgrens alcohol

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gemeente bepaalt leeftijdsgrens alcohol

01 juni 2007 om 12:13

Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen of ze de leeftijdsgrens voor de verkoop van dranken met weinig alcohol, zoals bier, verhogen van 16 naar 18 jaar. De ministerraad buigt zich vandaag over dit voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken.

 Gemeente bepaalt leeftijdsgrens alcohol

Lees ook

Ze wil ook de controle van de verkoop van alcohol overhevelen van de Voedsel-en Warenautoriteit naar gemeenten. Daartoe zal ze eerst een proef houden, zei een woordvoerder van Ter Horst naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant. De Voedsel- en Warenautoriteit heeft een beperkte capaciteit om te controleren of winkels en horecabedrijven zich houden aan de drangregels.

De minister pleitte er recent al voor de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol aan jongeren op te rekken naar 18 jaar, maar kreeg daarvoor geen steun vanuit de Tweede Kamer. Zwak-alcoholhoudende drank mag nu worden verkocht aan jongeren vanaf 16. Voor sterke drank geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar. Gemeenten moeten zelf kunnen kiezen of ze die grenzen behouden of één lijn trekken, aldus Ter Horst.

De voorstellen van de PvdA-bewindsvrouw maken deel uit van een nog te sluiten bestuursakkoord met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de decentralisatie van taken van de rijksoverheid. In dat kader wil Ter Horst bijvoorbeeld de gemeenten 150 miljoen euro geven die ze naar eigen inzicht mogen besteden aan vergroting van de veiligheid.

Het VNG-bestuur komt volgende week bijeen om zich over de inhoud van het akkoord uit te spreken.

Goed idee? In de ene gemeente kun je wel een biertje kopen als je 16 bent en in de andere weer niet? Dat je 100 dagen moet nadenken om met zo'n idee te komen is toch wel diep en diep triest.

Maar als je even verder denkt dan is er toch nog één (klein) voordeel: Jeugd die in de ene gemeente geen drank kan kopen, moet naar een andere gemeente fietsen om een biertje te drinken, en deze beweging is weer goed tegen overgewicht!

Cookie instellingen