Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gen belangrijke rol in comazuipen?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gen belangrijke rol in comazuipen?

05 december 2012 om 10:47

Uit onderzoek blijkt dat het RASGRF-2- gen een rol kan spelen in het comazuipen.

gen

Uit onderzoek van wetenschappers van het King's College uit London blijkt dat het RASGRF-2- gen een belangrijke bijdrage kan leveren bij comazuipen. Dit gen zorgt voor een grotere aanmaak van dopamine, een stof die een rol speelt bij genot en zorgt ervoor dat mensen meer naar alcohol verlangen dan mensen zonder dit gen.

Onderzoek

In totaal zijn er 663 jongens van 14 jaar onderzocht die nog nooit alcohol hadden gedronken. TIjdens het onderzoek kregen de jongens een taak die zo was ontworpen dat zij een beloning verwachtten. Door middel van hersenscans kon worden bekeken hoe zij daar op reageerde.

Lees ook

Bij de jongens die het gen hadden werkte het gen zich uit in een verhoogde dopamine reactie, dit is een stof die een rol speelt bij genot. Alcohol activeert het dopaminesysteem in het brein.

De jongens zijn tot hun zestiende jaar gevolgd door de wetenschappers. Uit het onderzoek is gebleken dat de jongens die het gen hadden zich daadwerkelijk meer bevredigd voelden na het drinken van alcohol. Dit was meer dan de jongens die het gen niet hadden. 

Conclusie

Hoofdonderzoeker Gunter Schumann legt uit dat het gen geen excuses is voor comazuipen. Want niet alleen het gen, maar ook andere genen en omgevingsfactoren spelen hierbij een rol. Denk hierbij aan groepsdruk, milieu etc. "Dit gen lijkt te bepalen hoe lonend alcohol voor iemand is. Mensen met een variant van dit gen ervaren een groter gevoel van beloning als ze alcohol drinken en zullen daarom vaker zware drinkers zijn", aldus Schumann.

Lees meer over het hele onderzoek.

Cookie instellingen