Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Giftige stof aangetroffen in Duits bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Giftige stof aangetroffen in Duits bier

09 april 2013 om 10:10

Laat het Duitse bier nog maar even in de koelkast staan! In dit bier blijkt een stofje te zitten dat giftig is. Het gaat hier om de stof arsenicum. Wetenschappers zijn er nu achter waar het vandaan komt.

Duits bier arsenicum

Al langere tijd zijn Duitse brouwers benieuwd hoe het kan dat de hoeveelheid arsenicum in hun eindproduct hoger is dan in het water dat gebruikt wordt om te brouwen. 

Testen

Wetenschappers van de Technische Universiteit in München zijn bezig geweest dit raadsel op te lossen. De teams hebben 140 verschillende monsters getest van Duitse bieren die op dit moment op de markt zijn.

Arsenicum niveau

Volgens de richtlijnen van de World Health Organization (Wereldgezondheidsorganisatie) mag er een maximum van 10 microgram per liter water zitten. Sommige van de onderzochte Duitse bieren bevatten echter hogere niveaus van arsenicum.

Lees ook

"Wanneer het arsenicum niveau in het bier hoger is dan in het water dat gebruikt wordt tijdens het brouwen, moet dit overtollige arsenicum dus uit een andere bron komen'', aldus wetenschapper Coelhan. "Dat was een raadsel voor ons. We hebben alle materialen geanalyseerd op de aanwezigheid van arsenicum, inclusief de mout en de hop die gebruikt wordt tijdens het brouwen".

Conclusie

Uiteindelijk is geconcludeerd dat de arsenicum in het bier terecht kwam door het filtermateriaal waar kiezelaarde in zit. Deze filter wordt gebruikt voor het verwijderen van gist, hop en andere kleine deeltjes zodat het bier mooi helder wordt. Kiezelaarde is een sediment dat bestaat uit fossiele skeletjes van eencellige algen. Het wordt veel gebruikt in het filteren van bier en wijn.

De wetenschappers hebben geconcludeerd dat de kiezelaarde wellicht een belangrijke rol speelt in het met arsenicum besmette bier. Deze conclusie werd ondersteund door een analyse op monsters van kiezelaarde.

Geen gevaar voor gezondheid

Het arsenicum-niveau was slechts licht verhoogd. Het is onwaarschijnlijk dat mensen ziek kunnen worden van van het drinken van deze bieren. "Het arsenicum is nog altijd erg weinig. Mensen lopen veel meer gevaar op een alcoholvergiftiging", aldus wetenschapper Coelhan.

Kiezelaarde verwijderen

Volgens een rapport dat vier jaar geleden is gepubliceerd, blijkt dat er in ten minste zes andere landen ook bier word geproduceerd waar een te hoog arsenicum-niveau in zit. Een eenvoudige maatregel om het verhoogde arsenicum-niveau te voorkomen is om de filter voor gebruik te wassen met water.

Cookie instellingen