Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gratis bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gratis bier

03 april 2007 om 12:33

Aangezien we vanaf 23 november opgezadeld zijn met 114 kamerzetels aan nieuwe socialistische politiek, wilde ik mij aanpassend aan de situatie  het volgende steentje bijdragen. De voordelen en effecten van gratis bier worden ernstig onderschat en dat komt in de eerste plaats omdat er veel negatieve vooroordelen tegen dit idee bestaan.

Gratis bier

Lees ook

Zoals bekend is gebrek aan schoon drinkwater het probleem van de toekomst. Het zuiveren van water is een grote belasting voor het milieu. De Nederlandse Waterbedrijven worden door toenemende vervuiling op steeds grotere kosten gejaagd om water te zuiveren. Met name de omvang van dit probleem op wereldschaal heeft tot de oprichting van een heus Waterplatform geleid, waarvan Kroonprins Willem-Alexander ambassadeur is.

De conclusie is luid en duidelijk, het wordt tijd voor een andere aanpak. Om die reden zou het volgende overwogen moeten worden. Ten eerste moet waterconsumptie worden teruggedrongen door het heffen van accijns op Europees niveau. Tegelijkertijd moet er gezocht worden naar een aanvaardbaar alternatief, die in grote lijnen valt te rijmen met een breed gedragen politieke visie op de toekomst.

In de tijd van de Gouden Eeuw, de tijd van de VOC, dronken burgers veelal bier in plaats van water. Dit had te maken met het feit dat water in die tijd dusdanig ernstig vervuild was, dat het consumeren tot vele ziektes leidde. De adel dronk meestal wijn. Bier bleek een uitstekend alternatief te zijn voor het vervuilde water. De gepaard gaande handelsgeest en wereldpositie van Nederland is zo roemruchtig dat wij er vandaag de dag nog van onder de indruk zijn. Één factor moet dan ook niet onderschat worden, namelijk dat men in die tijd onder invloed van alcohol veel vaker bereid was tot het nemen van risico's. Later in de geschiedenis ontdekte John Snow dat de Londense cholera epidemie van 1854 geenszins vat kon krijgen op burgers die bier dronken in plaats van water. Zo heeft bier zijn stempel gezet in de bevordering van de volksgezondheid.

Hiermee kan gesteld worden dat bier een uitstekend alternatief biedt op de steeds maar kleiner worden wereldvoorraad van schoon drinkwater. Het concept is door de geschiedenis beproefd.

Om die redenen wil ik pleiten, dat onze overheid zich gaat bezighouden met het verstrekken van gratis bier. Overconsumptie is een risico, daarom dient er een persoonsgebonden bierquotum ingevoerd worden, van 2 liter per persoon per dag.

Om kinderen te laten profiteren van de beschermende werking van bier, moet de minimum leeftijd van alcoholconsumptie worden afgeschaft. Bijkomend voordeel is dat kinderen van jongs af aan leren om te gaan met alcohol. Ook zal de drinkwaterverslaving onder de Nederlandse bevolking sterk worden teruggedrongen.

Ook verwachte bijeffecten zijn dusdanig positief, dat zij beleid op andere terreinen onnavolgbaar overtreffen. Het fileprobleem is hiervan een voorbeeld.

Indien 16 miljoen Nederlanders 2 liter bier per dag gratis consumeren, vertaalt zich dit (EUR 0.50 p.l.) naar een investering van 5.8 miljard Euro per jaar. Er kan echter fors bezuinigd worden op de huidige uitgaven.

Omdat de wet op Rijden Onder Invloed (art.8 WVW) gehandhaafd blijft, is de verwachting dat de Nederlandse burger uit zichzelf vaker zal kiezen voor het openbaar vervoer. Het Openbaar Vervoer hoeft om die reden niet gratis te worden en kan zelfs ontdaan worden van subdidies omdat bij toenemend gebruik eindelijk rendabel worden (besparing ca. 1 Mjd Euro). Omdat de Nederlandse burger de auto steeds vaker laat staan, scheelt dit in de kosten van wegonderhoud (circa 5 miljard Euro) en zal de luchtkwaliteit verbeteren.

Wegens verminderd autogebruik kan er evenredig in kosten van milieu beleid bespaard worden. Inzake milieubeleid kan er 700 miljoen Euro bespaard worden op waterzuivering, 300 miljoen bespaard worden op investeringen ter verbetering van luchtkwaliteit en ruim 1 miljard Euro op verkeer gerelateerd beleid.

De kosten van gratis bier, kunnen gedekt worden vanuit de te verwachten bezuinigingen in de verkeer- en milieusector. Onverwachtse kosten fluctuaties kunnen gedekt worden uit de opbrengsten van accijns op drinkwater.

Om monopolisering en kartelvorming te voorkomen, dient in een Europese aanbestedingsprocedure rekening gehouden te worden met diversiteit in biermerken. Aangezien het geenszins de bedoeling is om de liberale biermarkt te nationaliseren, zal de bierverstrekkende instanties meerdere merken moeten aanbieden.

Omdat het ene biermerk niet het andere is, moet de overheid bij gecontroleerde bierverstrekking daarom rekening houden met de volksgezondheid. Hiervoor zou een leeftijdsafhankelijke Drinkwijzer in het leven geroepen kunnen worden, waarbij bepaalde biermerken pas vanaf een bepaalde leeftijd verstrekt zullen worden. Spil in de maatregelen tegen overconsumptie is het strikt naleven van de sluitingstijden van gemeentelijke instanties, die de gratis bierverstrekking tot het takenpakket rekenen.

Gratis bier zal naar verwachting een positieve invloed hebben op het draagvlak voor immigratie en assimilatie. Momenteel richt de kritiek zich voornamelijk op het verschijnsel waarin nieuwe Nederlanders overmatig profiteren van de overheidsvoorzieningen. Vele culturen verwerpen alcoholconsumptie. Het is niet te verwachten dat allochtonen onevenredig gebruik zullen maken van de biermaatregel. Indien we bierproeven als verplicht examenvak opnemen voor de Nationale Naturalisatiedag, is te verwachten dat de immigratiestroom in versneld tempo zal afnemen.

Te verwachten is, dat gratis bier een positief effect zal hebben op welzijn (het Bruto Nationaal Geluk) en dat alcohol gerelateerde agressie zal afnemen door het gewenningseffect.

Mede dankzij toenemende assertiviteit onder de bevolking is te verwachten dat het verstrekken van gratis bier door alle lagen van de bevolking de creativiteit stimuleert en daarmee een positieve invloed heeft op de ondernemersgeest; een cultuuromslag die richting duid met de alom bekende VOC-mentaliteit.

Met dank aan www.hetvrijevolk.com/

Cookie instellingen