Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Grolsch directeur en kunstenaar presenteren bier-kunstwerk

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Grolsch directeur en kunstenaar presenteren bier-kunstwerk

30 december 2019 om 14:29

Vlak voor de feestdagen vond in Enschede de ontknoping plaats van een drie maanden durend kunsttraject. De Rotterdamse welvaartskunstenaar Daan Samson was een samenwerking aangegaan met de Andrei Haret, algemeen directeur van Koninklijke Grolsch. Het eindkunstwerk van hun alliantie is een speciaalbier dat in een exclusieve oplage van vijftig exemplaren is uitgebracht.

Daan Samson en Andrei Haret met Grolsch Couplet 2 // Foto: Tessa Wiegerinck
Grolsch Couplet 2.0 fles waar er slechts 50 zijn afgevuld // Foto: Tessa Wiegerinck
Grolsch Brouwerij

Gekoppeld aan een kunstenaar 

Met het cultuurtraject Couplet 2.0 koppelt kunstpodium Concordia regelmatig een kunstenaar en een inwoner van Enschede aan elkaar. Welvaartskunstenaar Daan Samson werd voor de tweede editie uitgekozen. Volgens Wikipedia wordt hij gerekend tot een nieuwe generatie 'mediakunstenaars’. Op zijn beurt zag de Rotterdammer een ideale kunst-metgezel in Andrei Haret, de Grolsch-topman die zijn jeugd in het Roemenië van de jaren 70 en 80 heeft doorgebracht.

"In zijn jeugd waren voedseltekorten en lange rijen voor de winkels gewoon" aldus Daan Samson. “Via televisieprogramma's uit het westen leerde hij de betekenis van vrijheid van meningsuiting en vrije handel kennen. Precies de verworvenheden waaromheen ik zo graag mijn kunstprojecten organiseer. Sinds september hebben wij gewerkt aan een kunstwerk waarmee we een hulde aan het thema’ voorspoed’ konden brengen.” 

Grolsch COUPLET 2.0

Grolsch Couplet 2.0 Tussen september t/m december 2019 hebben Andrei Haret en Daan Samson veel tijd met elkaar doorgebracht. De twee zijn wezen hardlopen, hebben het Rijksmuseum Twenthe bezocht en experimenteerden met het combineren van smaken. In harmonie creëerden zij een sprankelend bier.

Lees ook

Het heeft de naam 'Grolsch COUPLET 2.0 - Andrei Haret & Daan Samson’ gekregen. In het vloeibare kunstwerk zijn elementen samengevat van datgene wat het gelegenheids-duo in het leven belangrijk vindt.

"Andrei en ik bleken het erover eens dat goede kunst genot, verlichting en verwondering brengt, en dat de verworvenheden van onafhankelijkheid, bloei en karakter kostbaar zijn” aldus Daan Samson. "Regelmatig hebben wij op die thema’s een toost gebracht. En met ons afsluitende kunstwerk brengen wij daar nu dus een échte ovatie aan.” 

Het kunstwerk is gebotteld is in een grote 70cl fles, en verschijnt in een exclusieve oplage van vijftig genummerde en gesigneerde exemplaren, en is verpakt is een koker waarop foto’s te zien zijn waarmee ‘signature photographer’ Jeronimus van Pelt de alliantie heeft vastgelegd. 

Tot en met twaalf januari is één exemplaar uit de gelimiteerde oplage in kunstcentrum Concordia Enschede te bekijken, geflankeerd door de project-foto’s.