Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Grolsch Brouwerij | Bierbrouwerij in Boekelo

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Grolsch Brouwerij

Grolsch Brouwerij is een bierbrouwerij uit Enschede (Nederland) die is opgericht in 1615. Deze brouwerij heeft 34 bieren in het assortiment.

Grolsch Brouwerij
Grolsch Logo
Grolsch speciaalbieren, pils en alcoholvrij bier

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Grolsch Brouwerij

Grolsch Brouwerij heeft 34 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Grolsch Brouwerij!
 • Grolsch Premium Pilsner - Pils - 5%

  Grolsch heeft een licht bittere, hoppige en pittige smaak. Grolsch Premium Pilsner wordt gebrouwen met twee soorten hop, één voor de bitterheid en één voor het aroma. Dit geeft het bier een uniek karakter. Grolsch pils is vooral gekend om zijn aangename bitterheid en rijke afdronk. 

 • De Klok - Pils - 4,8%

  De Klok bier is fris van smaak; niet te zoet en niet te bitter, met 4,8% alcohol.

 • Grolsch Radler 0.0% Citroen - Radler - 0%

  Grolsch Radler 0.0% is gemaakt van alcoholvrije pils met citroen- en sinaasappelsap. Hierdoor heeft het de typerende bittere smaak van bier en de lekkere friszoete smaak van vruchtensap. Door deze combinatie is Grolsch Radler 0.0% aangenaam fris van karakter. Het is natuurlijk gebrouwen met pure ingrediënten, zonder conserveringsmiddelen of kunstmatige zoet- en kleurstoffen.

 • Grolsch Radler Citroen - Radler - 2%

  Grolsch Radler is gemaakt van Grolsch Premium Pilsner met citroen- en sinaasappelsap. Hierdoor heeft het de typerende bittere smaak van bier en de lekkere friszoete smaak van vruchtensap. Door deze combinatie is Grolsch Radler aangenaam fris van karakter. Het is natuurlijk gebrouwen met pure ingrediënten, zonder conserveringsmiddelen of kunstmatige zoet- en kleurstoffen.

 • Grolsch kanon - Lager - 11,6%

  Grolsch Kanon heeft een zoete smaak.

 • Grolsch 0.0% - Pils - 0%

  Dankzij een unieke gistsoort en de modernste brouwtechniek is dit bier alcoholvrij met behoud van een volle, frisse smaak. 

 • Grolsch Zomertijd 0.0% - Alcoholvrij - 0%

  Grolsch Zomertijd 0.0% is een alcoholvrij bier met een fruitig aroma en een frisse afdronk. Dit alcoholvrije blond bier bevat tonen van passievrucht en grapefruit. 

 • Grolsch Zomerzon - Wit - 5,2%

  Grolsch Zomerzon is een zacht witbier met subtiele tonen van citrusfruit. Het bier wordt door de brouwerij omschreven als het ideale bier voor prachtige zomerse dagen.

Achtergrond informatie

Toen Groenlo nog Grol heette

In 1615 vestigde zich een zekere heer Willem Neerfeldt in Groenlo, toentertijd nog Grol geheten, en hij begon met brouwen. Zijn schoonzoon, Peter Kuijper, volgde hem op en maakte er een bloeiend bedrijf van dat tot 1895 familiebezit bleef. In dat jaar ging het bedrijf, inmiddels Beiersch Bierbrouwerij de Klok geheten, in eigendom over aan de heer Theo J. de Groen.

Fusie

De Klok fuseerde in 1922 met de in 1895 opgerichte Enschedese Bierbrouwerij. Hierbij werd overeengekomen dat de reeds ingeburgerde naam Grolsch Bier de officiële merknaam zou worden. De naam van het bedrijf werd in 1954 gewijzigd in Grolsche Bierbrouwerij. Het is inmiddels in grootte de derde brouwerij van Nederland. In de Enschedese vestiging wordt het bier voor de binnenlandse markt gebrouwen, in Groenlo dat voor de export. De productie van de Grolsche Bierbrouwerij steeg gestaag.

Anno 2005 is er nog één Grolsch brouwerij, namelijk aan de A35 in Boekelo. De brouwerij in Groenlo sloot in 2004 en die in Enschede in 2005.

Diversie overnamen/joint venture

In 1990 werd echter door de aankoop van de Duitse Wickuler Groep de productie in n klap verdubbeld. Begin 1992 werd Ruddles Brewery Ltd., een ale-brouwerij in Engeland, overgenomen van het Britse Courage. De uit 1858 stammende Ruddles Brewery Ltd leek een goede keus. De brouwerij was in 1986 overgenomen door Grand Metropolitan, waarmee de bieren van Ruddles in heel Groot-Brittannië verkrijgbaar werden. In 1994 volgde de oprichting van de joint venture Grolsch (UK) Ltd. samen met Bass PLC. Deze Engelse marktleider zal Grolsch in licentie gaan brouwen en in geheel Engeland in zijn eigen pubs opnemen. Kort daarop sloten Grolsch N.V. en Brau und Brunnen AG een distributiecontract voor de levering van Grolsch Premium Pilsner aan de "Gastronomie" van deze grootste Duitse brouwer.

In 1995 werd het Nederlandse distributiebedrijf Maes B.V. in Stamproy van de Belgische Brouwgroep Alken-Maes overgenomen. Grolsch tracht hiermee de positie in de horeca in het zuiden van Nederland te versterken. De overname is mede ingegeven door het afstoten van het belang van Grolsch in Biergroothandel de Bierelier. In 1995 werd een belang van 15% genomen in de Gulpener Bierbrouwerij. In 1997 werd de Britse dochter Ruddles weer van de hand gedaan. De brouwerij werd overbodig toen de brouwerij in 1993 haar strategie veranderde. Hiermee kwam een einde aan een serie van overnames door Grolsch.

Grolsch zag echter de biermarkt in West-Europa slinken, terwijl consumenten de voorkeur gaven aan andere bieren. In dat licht werd eerder al Wickuler van de hand gedaan. Grolsch verlegde haar strategie naar het benutten van andermans bestaande distributiekanalen. Zo wordt Grolsch nu in Groot-Brittannie in licentie gebrouwen door Bass en via datzelfde Bass verkocht. Hiermee werd het bestaansrecht van Ruddles in de Grolsch-stal uitgehold.

Zondag 3 december 2000 overleedt Andries F.Th. de Groen Sr. op 74-jarige leeftijd. Hij was de laatste Grolsch-topman uit het geslacht Groen en werkte van 1952 tot 1987 bij de brouwerij.

Grolsch brouwerij in Boekelo

In 1998 besloot de Raad van Bestuur tot het bouwen van een nieuwe brouwerij in Boekelo (Gemeente Enschede) op het bedrijventerrein De Groote Plooy. De historische situatie van twee brouwerijen (één in Enschede-Noord en één in Groenlo) op 35 km onderlinge afstand was vanuit bedrijfseconomisch oogpunt geen optimale situatie. Door langdurige juridische procedures kon met officieel 27 februari 2002 van start. Eind 2001 ging men al van start met het bouwrijp maken van het terrein, in februari 2002 kon dus de eerste paal geslagen worden en op 8 juli 2002 werd het hoogste punt bereikt. Een Deense architect, gespecialiseerd op het gebied van brouwerijen, was in de arm genomen het nieuwe complex tot stand te brengen. De nieuwe brouwerij heeft 250 miljoen euro gekost en heeft een capaciteit van 3.2 miljoen hectoliter per jaar. De samenvoeging van de twee brouwerijlocaties levert zeven miljoen euro op per jaar. Onder meer het gevolg dat de productie- en logistieke afdelingen met 150 man minder toe kunnen. Op de nieuwe locatie gaan 600 man aan de slag. In 2002 was de jaarproductie 3.000.000 hl (dit was een stijging van 5% ten opzichte van 2001). De nieuwe brouwerij van Grolsch bij Boekelo ging in productie op dinsdag 25 november 2003. Op die dag begon de productie van het eerste brouwsel van 600 hectoliter. Op 7 april 2004 werd de brouwerij officieel geopend.

Samenwerking

Op 13 augustus 2001 werd door Grolsch een overeenkomst aangegaan met het Portugese Drankenconcern Sumolis. De brouwerijdivisie van Sumolis, Cereuro genaamd, distribueerde sinds 2000 het Grolsch bier in Portugal naar ongeveer 50.000 horecaverkooppunten. Door het tekenen van de overeenkomst is Cereuro voor 20% eigendom geworden van Grolsch. Op 27 februari kwamen Warsteiner Brauerei Haus Cramer en Koninklijke Grolsch N.V. een strategische alliantie overeen. Het betreft hier in eerste instantie een samenwerkingsverband op het gebied van de inkoop van verpakkingsmaterialen, hulpgrondstoffen en andere goederen.

Sluiting locatie Groenlo en Enschede

De brouwerij in Groenlo sluit in 2004, Enschede in 2005. De bronnen ten Noorden van Enschede bleven in gebruik. Er werd een zeven kilometer lange waterleiding aangelegd vanaf de oude bronnen naar de nieuwe locatie. De helft van de 3,4 miljoen hectoliter die Grolsch in 2004 verkocht, bleef in Nederland. Eenderde ging naar het Verenigd Koninkrijk en de rest ging naar in hoofdzaak de Verenigde Staten en de kleinere landen Frankrijk, Canada, Nieuw- Zeeland.

Nog meer samenwerking

6 december 2005 maakte Grolsch bekend een samenwerkingsovereenkomst te hebben gesloten met de Belgische brouwer Alken-Maes met betrekking tot de abdijbieren van Grimbergen. Grolsch gaat vanaf 1 januari 2006 in Nederland de verkoop, marketing en distributie van de in Belgie gebrouwen bieren verzorgen. Alken-Maes blijft merkeigenaar.
In februari 2006 maakte de brouwerij bekend in de VS samen te gaan werken met Anheuser-Busch. Deze Amerikaanse brouwer, bekend van onder andere het merk Budweiser, gaat vanaf 1 januari 2007 de import, verkoop, marketing en distributie van het in Nederland gebrouwen Grolsch-bier in de Verenigde Staten verzorgen. Volgens Grolsch kan Anheuser-Busch 'met de kracht van haar commerciële en distributie-activiteiten het Grolsch-merk een significante verdere groei' bezorgen. Ab Pasman, bestuursvoorzitter Raad van Grolsch, zegt in een schriftelijke toelichting: 'Deze overeenkomst is een bevestiging van onze internationale groeistrategie.' De overeenkomst heeft volgens Grolsch 'een langlopend karakter'.

Nieuwe groen flesje

Eerste groene grolsch flesje 33cl In 2007 heeft Grolsch een bijzondere stap gezet. Als eerste Nederlandse bierbrouwer lieten zij het monotone bruine flesje (30cl) links liggen en introduceerden zij een hip groen flesje. 'Bier mag weer gezien worden' was de slogan rond die tijd.

Lees ook

In september 2007 werd het nieuwe flesje voor het eerst verkocht, in een supermarkt in Hengelo. De introductie van het groene bierflesje moet een einde maken aan de al jaren dalende verkoop van pils. Volgens Grolsch-topman Ab Pasman is de branche zelf voor een belangrijk deel schuldig aan die negatieve tendens. "Er is te weinig vernieuwd. Iedereen verkocht altijd het bier in dat standaard bruine pijpje. Als je ziet wat anderen, bijvoorbeeld verkopers van wijn en sterke drank, aan vernieuwing hebben gedaan, dan kun je alleen maar concluderen dat het bier daarbij is achtergebleven.

Wij vonden het tijd om de homogeniteit van die saaie hoek met kratten bier in de supermarkt te doorbreken." Grolsch ontwikkelde een nieuwe krat met nieuwe groene flesjes. Die zijn hoger, hebben meer inhoud (33cl in plaats van 30cl) en bevatten een reliëf in het glas in plaats van een buiketiket. Er werden destijds in 180 winkels in Oost-Nederland gratis 4-packs weggegeven. Ook reed de bierbrouwer vanuit Boekelo in een colonne de eerste nieuwe kratten uit.

Overname door SABMiller

In 2008 is Grolsch verkocht aan het veel grotere bierconcern SABMiller. SABMiller betaalt 800 miljoen euro voor de Enschedese brouwer en haar biermerken.

Bierbrouwer Grolsch en Miller Brands zijn overeengekomen dat Grolsch de productie van Miller Genuine Draft voor Ierland op zich gaat nemen. Grolsch neemt met ingang van 1 mei 2009 de productie over van de Beamish and Crawford Brewery in Cork, Ierland. Miller Genuine Draft is evenals Grolsch een van de vier internationale premium biermerken van SABMiller.

100% duurzame gerst

In 2016 wil Grolsch het bier volledig brouwen met duurzaam geteelde gerst. Dit staat in een nieuw samenwerkingsverband tussen de bierbrouwer en brouwgersttelers. Met de overeenkomst is het de bedoeling dat de gerstteelt wordt verbeterd en de juiste keteninrichting gevonden wordt. Om dit doel te verwezenlijken is de Growing Grolsch Academy opgezet. Dit is een programma die de duurzaamheid vastelt aan de hand van diverse meetindicatoren.

Ook duurzaam met energie

De doelstellingen van Grolsch is nog om meer energie te besparen en daarom zijn de interne normen aangescherpt van 20% naar 35% in 2015. In 2010 werd al 7,5% bespaard op het energieverbruik, bestaande uit elektriciteit en gas. Het jaar daarvoor werd er ook al 8,5% bespaard. Nu blijkt dat de besparing meer kan zijn dan verwacht zijn de doelstellingen verhoogd.

De Klok bier terug

Grolsch brengt deze week De Klok Bier voor het eerst in krat op de markt en wel exclusief bij C1000-supermarkten. Deze introductie komt voort uit een samenwerkingsproject tussen Grolsch en C1000.

Met de slogan ‘Gewoon goed bier’ wordt De Klok Bier sinds begin deze maand als zelfstandig biermerk in de markt gezet. De Klok Bier is blond van kleur met een alcoholpercentage van 4,8%. De naam De Klok Bier is een eerbetoon aan Brouwerij De Klok, zoals deGrolsche Bierbrouwerij heette van 1809 tot 1954.

Lichtgewicht kroonkurk

Sinds oktober 2012 vind je op de Grolsch flessen een kroonkurk die 19 procent minder staal bevat en 17 procent lichter is dan de vorige kroonkurk. Deze maatregel bespaart Grolsch ruim 100.000kg staal op jaarbasis.

Uiteraard levert dit een besparing op voor het milieu door lagere transportkosten.Deze maatregel staat beschreven in het vandaag gepubliceerdeduurzaamheidsverslag. Alle bierconcerns kijken momenteel naar oplossingen waar zowel het milieu als kosten bespaard kunnen worden. Grolsch is binnen moederconcern SABMiller de eerste brouwer, die na een pilotfase, op de lichtgewicht kurken is overgestapt.

Grolsch en Rank a brand (2013)

Rank a Brand logo Grolsch is door Rank a Brandeen aantel keren uitgeroepen tot meest duurzame bier van Nederland! De bierbrouwer presteerde overall als beste op de onderdelen duurzame gerst, hop, verpakkingen en het lage verbruik van energie en water.

De brouwer uit Enschede moet de komende jaren wel hard aan de bak om haar koppositie te behouden. Gulpener presteert in Nederland nu al als beste op het gebruik van duurzame ingrediënten en groene elektriciteit. Door de huidige brouwinstallatie kan zij echter nog niet zo efficiënt produceren waardoor de CO2 uitstoot en het waterverbruik per glas bier nog vrij hoog is. Dat gaat echter veranderen!

Grolsch in Japanse handen

In 2016 fuseerde de eigenaar van Grolsch (SAB Miller) met de grootste brouwerij ter wereld (AB InBev). Om deze fusie door te laten gaan diende SAB Miller een aantal merken uit haar portfolio te verkopen. Grolsch was er één van, naast bijvoorbeeld Pilsner Urquell en Peroni Nastro Azurro. Het Japanse Asahi Group Holdings heeft de overname van Koninklijke Grolsch in oktober 2016 afgerond. Lees dit blog over de chronologie van de Grolsch verkoop.

Grolsch Japans

Grolsch Brouwerij in het nieuws

 • Nederlandse bierverkoop daalt

  Biermarkt krimpt: steeds minder pils gedronken

  De Nederlandse biermarkt is in 2023 gekromen. Vooral pils, de meest gedronken biersoort in Nederland, werd minder verkocht. Er wordt echter vaker voor speciaalbieren met minder alcohol gekozen.

 • Groepsfoto brouwdag

  Beer Geeks Beat ALS bier gebrouwen in Eindhoven

  Beer Geeks Beat ALS heeft 16 januari jongstleden met een indrukwekkende lange lijst brouwerijen het bier 'Viva la Vida' gebrouwen bij Lighttown Brewers in Eindhoven.

 • Bierprijzen horeca 2024

  Bierprijzen voor de horeca in 2024

  Wat is een horecaondernemer in 2024 kwijt voor een liter bier van één van de grotere pilsmerken op de Nederlandse markt? Ook voor 2024 hebben de grote pilsbrouwers de prijzen verhoogd voor hun fusten bier en tankbier. 

Producten van Grolsch Brouwerij

Bekijk alle producten van Grolsch Brouwerij die op dit moment te koop zijn.

Cookie instellingen