Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gulle Tinus 2019: barrel aged bier van Limburgse makelij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gulle Tinus 2019: barrel aged bier van Limburgse makelij

11 december 2019 om 12:28

Gulpener en Wijngaard St. Martinus hebben Gulle Tinus 2019 gelanceerd. Dit jaar is Gulle Tinus een vatgerijpt bier dat twaalf maanden heeft gerijpt op wijnvaten. 

Jan Paul Rutten van Gulpener proeft Gulle Tinus 2019
Gulpener Brouwerij
Gulle Tinus 2019 flesje

Gulle Tinus 2019

Nieuw: Gulle Tinus 2019. Een barrel aged bier van Wijngaard St. Martinus en Bierbrouwer Gulpener. Tinus is een heerlijk complex bier vol natuurlijke smaken zoals jeneverbessen, zoethout, druiven, rood fruit, vanille uit de eikenhouten vaten en hop. Het bier heeft meer dan twaalf maanden smaak liggen verzamelen in brouwketels en wijnvaten. Vorige week is het geblend en gebotteld, tot grote tevredenheid van wijnmaker en bierbrouwer. 

Ontstaan van het bier

De basis van Gulle Tinus is Gulpener Wintervrund: een ongefilterd roodbruin, donker, zoet en kruidig bier dat gebrouwen wordt met jeneverbessen en zoethout. Gulpener maakt daar middels vriesdestillatie een ijsbock van en laat dat vervolgens tussen de vier en zes weken lageren in de kelder van de brouwerij in Gulpen.

Lees ook

- Bekijk ook dit filmpje van Gulpener over het creëren van een ijsbock. -

Na de lagering wordt het bier twaalf maanden gerijpt in eikenhouten vaten van St. Martinus. Het bier vermengt zich met de achtergebleven droesem van de wijn en ontwikkelt smaak uit het hout. Na een jaar blenden de brouwmeesters en wijnmakers het bier uit de verschillende vaten tot het perfect op smaak is. En dan is er eindelijk Gulle Tinus.

Gulpener Bier en St. Martinus

Gulle Tinus flesje St. Martinus en Gulpener liggen op nog geen tien kilometer van elkaar in de heuvels van Zuid- Limburg. De bedrijven hebben een vergelijkbare filosofie over duurzaamheid en verantwoord ondernemen en dus is er altijd veel kennisoverleg. Uit die vriendschap en nieuwsgierigheid ontstond in 2017 het idee voor Gulle Tinus: het eerste Nederlandse bier gerijpt op houten wijnvaten. Vernieuwend, duurzaam en lokaal, iedereen was gelijk enthousiast. Het eerste resultaat overtrof alle verwachtingen, en tijdens de dronk werd er plechtig beloofd het vaker te doen. Maakt niet uit hoeveel werk het is.

De editie van 2019

- Gulle Tinus komt dit jaar uit in een oplage van 7.500 flessen.
- Het is op zijn best tussen 14 en 16 graden.
- Niet in de koelkast zetten dus, dat zou echt ‘sund’ zijn.
- 330 ml - €6,95

Cookie instellingen