Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gulpener komt met Gulpener IJsbock

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gulpener komt met Gulpener IJsbock

26 september 2016 om 13:07

Na drie eerdere speciale edities komt De Vrije Brouwer nu met haar nieuwste experiment, de Gulpener IJsbock.

Het is een eenmalig brouwsel van Gulpener dat maar beperkt verkrijgbaar is.

Gulpener IJsbock
Gulpener logo oud
Gulpener line-up sinds voorjaar 2024

Na het Bier van Verse Hop, Plato 18.25 en het oerbier van spontane gisting Gulpener Zwarte Ruiter – Mestreechs Aajt, is dit de vierde speciale editie.

Uniek brouwproces

Gulpener IJsbock fles Gulpener IJsbock dankt zijn naam aan de brouwtechniek waarbij het brouwsel, na vergisting, wordt gekoeld tot -20 graden Celsius. Hierdoor bevriest het water en worden de alcohol en de aromacomponenten geconserveerd. Met als resultaat een intens krachtig bier met een balans van zoetheid, karamel en de typische bitterheid van onze eigen hop.

IJsbock is ontstaan uit een basis van Tarwe Dubbelbock en heeft een alcoholpercentage van 10,3 %. De techniek die is toegepast wordt ook wel vries-destillatie genoemd. Gulpener is de eerste brouwerij in Nederland die deze techniek op grotere schaal toepast.

Lees ook

Steven van den Berg, Brouwmeester van Gulpener licht toe: “De IJsbock 2016 is een stap in een ontdekkingstocht naar de essentie van de karakteristieke smaken van Gulpener bier, haar klassieke grondstoffen en haar historische gistculturen. Het stelt ons in staat smaken en aroma's te versterken zonder afbreuk te doen aan de authentieke vervaardiging van het bier.”

Ontstaan IJsbock

Er zijn verschillende verhalen over hoe IJsbock ontstaan is. Een van de verhalen is dat in de winter van 1890 de leerling van een brouwersfamilie uit het Duitse plaatsje Kulmback, per ongeluk een paar vaten Bockbier buiten liet staan. Na een vriesnacht trof de brouwmeester opengebarsten vaten met bevroren inhoud aan. Binnen in het ijs was echter nog een bruine vloeistof aanwezig. Voor straf moest de brouwersleerling dit opdrinken. Tot grote verbazing van de brouwmeester en de leerling, bleek de smaak verrassend lekker. Het was een krachtige en donkere IJsbock geworden.

Pioniersgeest Gulpener

Gulpener combineert traditioneel vakmanschap met pioniersgeest. Zo was deze familiebrouwerij in de jaren ’80 de eerste Nederlandse brouwerij die meerdere speciaalbieren introduceerde. Inmiddels worden er meer dan 16 speciaalbieren gebrouwen met een grote verscheidenheid aan smaken, brouwtechnieken en drie vergistingsmethodes, waaronder spontane gisting.

Gulpener is de enige brouwerij in Nederland die haar 16 speciaalbieren brouwt met hop uit eigen hoptuin, gerst van boeren uit de regio en water uit eigen bronnen.

Cookie instellingen