Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Heftige discussie over alcoholpercentage festivalbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Heftige discussie over alcoholpercentage festivalbier

12 september 2014 om 09:26

De brouwers Alken Maes en AB Inbev zijn razend op het Belgische programma Volt. Dat testte het alcoholgehalte van festivalbier en kwam tot de conclusie dat dat fors minder alcohol bevatte dan normaal pils.

Heftige discussie over alcoholpercentage festivalbier
Jupiler logo
Jupiler bier

Bevat festivalbier minder alcohol?

Voor veel mensen gaat een festivalbezoek hand in hand met het drinken van een of meerdere biertjes. Nu wordt er wel eens beweerd dat het bier dat geschonken wordt op festivals een lager alcoholpercentage heeft dan de standaard 5,2 procent. Reden hiervoor zou zijn dat mensen dan minder snel dronken worden en de EHBO niet overstelpt wordt.

Conclusie Volt

Brouwers hebben dit altijd in alle toonaarden ontkend en doen het af als een indianenverhaal. Daarom heeft het Belgische programma Volt hier onderzoek naar gedaan. Met de hulp van wat vrienden verzamelt presentator Kobe Ilsen vers getapte biertjes op een aantal festivals. In het laboratorium van de universiteit Leuven laat hij het alcoholgehalte nauwkeurig bepalen. Daar bevestigt onderzoeker Brecht De Causmaecker dat ‘dit geen toeval kan zijn’. ‘Het is heel duidelijk dat dit bier zo aan de consument wordt aangeboden. Dat daar geen fouten in productie zijn gebeurd. Hier wordt de consument eigenlijk misleid.’ Volgens de onderzoeker wordt het bier gewoon aangelengd met water. ‘Vermoedelijk is het zo simpel. Vermoedelijk is dat de methode. Maar waar het gebeurt, daar kunnen we geen uitsluitsel op geven.’

Lees ook

Afwijkende smaak komt doordat het jong bier is

De brouwers Alken Maes en AB Inbev zijn absoluut niet blij met de test in Volt. "Het verhaal dat er bier met lager alcoholgehalte wordt geschonken op festivals is een hardnekkige mythe die al jaren leeft", zegt Alken-Maes in een persbericht. "Bier dat op festivals geschonken wordt, komt onmiddellijk van de brouwerij. Het is jong bier dat bovendien aan een constante temperatuur gekoeld wordt en heeft daarom een extra frisse smaak, waardoor de indruk kan ontstaan dat het makkelijker doordrinkbaar is en minder alcohol zou kunnen bevatten. Het tegendeel is echter waar."

Brouwers zijn razend op Volt

Alken Maes stelt formeel dat "bier dat niet voldoet aan onze strenge kwaliteitseisen en specificaties (een alcoholpercentage van 5,2 procent) de brouwerij niet verlaat en dus ook niet op festivals terechtkomt". De brouwerij ontkent ook dat een tussenpersoon het bier kan beïnvloeden. "Het bier gaat rechtstreeks van de brouwerij in gesloten tanks naar het festival en de leidingen die worden aangesloten op de tanks brengen het bier rechtstreeks naar de tapkranen", zegt de verantwoordelijke kwaliteitscontrole, Olivier Maillet.

Brouwers doen zelf onderzoek

AB InBev heeft onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder zelf analyses gedaan. Er zijn proefmonsters naar drie onafhankelijke labs gestuurd. Deze zouden elk afzonderlijk bevestigd hebben dat het bier dat geleverd werd "perfect voldeed" aan alle specificaties.

"We deden de analyse opnieuw. Deze keer met een staal verkregen van de brouwerij in aanwezigheid van een deurwaarder", aldus professor Guido Aerts, hoofd van de onderzoeksgroep Brouwerijtechnologie. "Uit de wetenschappelijke analyse van die stalen bleek dat het bier wel degelijk 5,2 procent alcohol bevatte."

Cookie instellingen