Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Heropening Antwerpse Stadsbrouwerij De Koninck

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Heropening Antwerpse Stadsbrouwerij De Koninck

28 augustus 2015 om 09:30

Na bijna drie jaar zweten & zwoegen, kan Stadsbrouwerij De Koninck opnieuw bezocht worden.

Inclusief een belevingscentrum over bier.

De Koninck
De Koninck
De Koninck

Na bijna drie jaar zweten & zwoegen, kan Stadsbrouwerij De Koninck opnieuw bezocht worden. Terwijl de brouwers nog altijd met veel goesting in hun brouwzaal De Koninck, Wild Jo en Triple d’Anvers brouwden, werden er muren gesloopt en nieuwe ruimtes gecreëerd. Vanaf 1 september is de stadsbrouwerij klaar om gasten uit de hele wereld een onvergetelijke ervaring te bezorgen in Antwerpen. Tijdens de nieuwe interactieve brouwerijtour worden de bezoekers volledig ondergedompeld in de wereld van de Stadsbrouwerij. Voor slechts 12 euro kom je via 10 verschillende themaruimtes alles te weten over Antwerpen als bierstad, de Belgische bieren en het complete brouwproces. Tal van interactieve middelen en audiovisuele effecten zorgen voor een 360° totaalervaring. De Koninck is trots op de nauwe band met ’t Stad en de hele wereld mag het weten.

Stadsbrouwerij De Koninck

Bruisende stadsbrouwerij

Sinds 1833 worden de De Koninck bieren gebrouwen aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen en zo is Brouwerij De Koninck de enige actieve brouwerij in de Antwerpse binnenstad. De Antwerpse brouwmeester Dennis De Potter staat al langer dan 20 jaar aan de roerstok en zorgt er samen met zijn team voor dat de De Koninck bieren in perfecte omstandigheden en met de beste ingrediënten gebrouwen worden.

De stadsbrouwerij is best fier op haar nauwe link met de stad Antwerpen en dat merk je. De Koninck brengt de smaak van ’t Stad: van ruige dokken en volle terrasjes, van bakfietsen en zomeravonden aan de Schelde. Heel de stad Antwerpen vervat in één flesje. Naast het Bolleke, oftewel De Koninck Antwaarpse Pale Ale, pruttelen ook de speciaalbieren Triple d’Anvers & Wild Jo in de ketel.

Dit jaar kregen de brouwers namelijk carte blanche om een nieuw bier te maken en ze begonnen à volenté te experimenteren. Het eerste resultaat daarvan is ‘Wild Jo’, een hedendaags stadsbier hergist met een wilde gist. Belgian Wild Ale wordt hij ook wel genoemd. Wild Jo is een speciaalbier van hoge gisting en vervoegt dus sinds kort de “Konincklijke” familie. De wilde Brett-gisten zorgen ervoor dat het er onstuimig aan toegaat in het flesje en het bier op fles nog evolueert.

De Antwerpse brouwers brengen ongeveer vier nieuwe bieren, testbrouwsels, per jaar uit die uitzonderlijk te proeven zijn bij geselecteerde cafés. Zo kan je momenteel al in verschillende cafés in Antwerpen proeven van het nieuwe proefbrouwsel “TSTBRWS” van De Koninck. Het is een Imperial Red Ale. Een vat vol ervaringen.

De afgelopen vijftien maanden heeft het terrein van De Koninck een grondige metamorfose ondergaan. Naast brouwen, was het ook een intensieve tijd van verbouwen. Er werd volop getimmerd en gemetseld, om zo ruimte te bieden voor nieuwe projecten. De vernieuwde stadsbrouwerij is vanaf 1 september klaar om opnieuw bezoek te ontvangen en je beleeft er de geneugten van het eigenzinnige De Koninck bier, en meer. Goesting om een écht Antwerps icoon beter te leren kennen? De Koninck geeft een rondje, of liever nog: een rondleiding. En niet zomaar één: het wordt leerzaam, boeiend maar vooral ook heel leuk. 

De 'De Koninck Tour'

Tijdens dit 75 tot 90 minuten durende bezoek wordt jong en oud ondergedompeld in een Konincklijke wereld. Zo loop je via een 4 meter hoge passerelle dwars door de brouwzaal en voel je de dynamiek van de stadsbrouwerij. Voor slechts 12 euro kom je in verschillende themaruimtes alles te weten over Antwerpen als bierstad, de Belgische bieren en het complete brouwproces. Tal van interactieve middelen audiovisuele effecten zorgen voor een 360° totaalervaring en na afloop is er tijd om te proeven van de bieren.

De tien exporuimtes die je op eigen tempo kan bezoeken, al dan niet begeleid met een audiokit (Duits-Engels of Frans): 

1. Welkom in Antwerpen De Koninck Tour
Hier word je als bezoeker door verschillende typische Antwerpenaren verwelkomd : de havenarbeider, diamantair, fashionista. Ze vertellen je wat Antwerpen voor hen betekent en over hun liefde voor 't Stad.

2. Café de Historie
Deze ruimte is in sfeer van typisch Antwerps straatbeeld. Op een groot scherm, geprojecteerd via een caféraam, krijg je 180 jaar Antwerpse geschiedenis.

3. Handjes-kamer
Je ontdekt alles rond de symboliek van "de hand" en je kan ook zelf je handdruk achterlaten.

4. Bollekes-ruimte
Je komt middenin een Bollekes glas te staan waar een geanimeerde film met Ray Cokes je de unieke typische Belgische bierglascultuur laat zien.

5. De virtuele brouwzaal
Je komt via filmpjes in koperen ketels alles te weten over het complexe brouwproces en je kan wort proeven.

6. De virtuele bottelarij
Je wordt meegezogen in de dynamiek van een moderne bottelarij.

7. De besteldienst
Achter het stuur van een authentieke bestelwagen maak je een virtueel tochtje door Antwerpen.

8. De Plaisante Hof
Is het café waar het allemaal begon. Je komt binnen in een bruin café en je ontmoet via grote portretschermen de vroegere eigenaars van de brouwerij die in gesprek treden met elkaar. Michel Moortgat als huidige directeur toost op een fantastische toekomst vanuit zijn kader.  

9. De loopbrug
Via een 4 meter hoge loopbrug kom je in de brouwzaal die je een uniek uitzicht geeft op het dynamische hart van de nog steeds actieve brouwerij. Via project mapping krijg je informatie over wat er zich in de brouwketel afspeelt.

Lees ook

10. Kamer van De Koninck
Hier sluit je de wandeling af met een serie beelden die de historische hoogtepunten nog eens in de kijker zetten.

Uiteraard kan er nadien uitgebreid geproefd worden van de verschillende bieren en wie wil kan ook een origineel souvenir scoren in de shop. 

Genieten aan elke tafel & toog

De uitwerking van de vernieuwde Stadsbrouwerij werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid.

“Vlaanderen, dat is genieten aan elke tafel en elke toog”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Ik wil onze smakelijke troeven nog beter inzetten om een breed, internationaal publiek naar ons land te lokken. Daar hebben we aantrekkelijke visitekaartjes voor nodig. De Vlaamse Regering ondersteunt via Toerisme Vlaanderen de stadsbrouwerij De Koninck door een modern state-of-the-art belevingscentrum op te zetten. Dit nieuwe belevingscentrum moet duizenden toeristen zin doen krijgen in een biertje van ons, en in Vlaanderen zelf natuurlijk”.

Zin in meer

Van de inspirerende omgeving rond de brouwerij met onder meer Velodome, Summer Josephine’s, De Hand en De Pelgrim tot in het hart van de stadsbrouwerij waar Dennis De Potter aan het roer staat, kan je uitgebreid kennis maken met het icoon van de stad Antwerpen in al haar facetten en dit in een urban setting.

De totale oppervlakte van de site bedraagt 18.000 m2. Voor het tweede jaar op rij opende het gezellige pop-uprestaurant Summer Josephine’s in een verborgen binnentuin van de stadsbrouwerij en er werden al enkele kleinschalige evenementen, zoals Camping Gourmet, Modeste Bier Festival en Fils de La Palette, georganiseerd in de omliggende karaktervolle hangars.

De Stadsbrouwerij verwelkomt graag andere ambachten met passie voor hun vak. Zo vestigden de Berchemse Kaasaffineurs Van Tricht zich drie jaar geleden al in de brouwerij. In juni opende de getalenteerde chocolatier Jitsk zijn atelier en boetiek op het terrein.

En…, er is meer want er komt vers vlees bij. Letterlijk en figuurlijk. Topslager De Laet & Van Haver opent er dit najaar een slagersatelier en deelt de ruimte met het duo Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens, die er een restaurant zullen openen. Culinair fotograaf en uitgever Tony Le Duc organiseert binnenkort kook-en bierdemo’s in het voormalige labo.

Alle informatie over de ambachten vind je hier

De stadsbieren

De Koninck (oftewel Een Bolleke of Antwaarpse Pale Ale) De Koninck Bolleke
De Koninck is een natuurproduct, op traditionele wijze gebrouwen uit water, gist, honderd procent zuivere mout en zuivere hop. Het is een hogegistingsbier. De vergisting gebeurt bij een temperatuur van 25 tot 27 graden Celsius. Hogegistingsbieren vallen op door de verscheidenheid aan soorten, smaken en aroma’s. De Koninck dankt zijn lichtbittere smaak aan de biologische Saaz-Saaz hop uit Tsjechië. De brouwerij gebruikt uitsluitend natuurlijke gerst en voegt geen maïs of brouwsuikers toe. De Koninck verrast door de typische, moutige smaak. Het lichte ‘bolleke’ is een aangenaam speciaalbier dat smaakt naar meer.

Alcoholgehalte: 5,2% Vol.
Schenktemperatuur: 4-6°C.

Tapritueel
De Koninck heeft een bijzonder tapritueel. De Koninck wordt in twee keer getapt. Het bolglas wordt rechtop onder de tapkraan geplaatst. Vervolgens wordt de tapkraan in één snelle beweging geopend. Het glas wordt gevuld tot het schuim tot ongeveer 1 cm onder de rand staat. De tapkraan wordt kordaat afgesloten en je ziet het schuim opstijgen tot tegen de rand. Een 10tal seconden wachten tot de schuimkraag inzakt. Dan wordt, opnieuw in één beweging, het glas verder vol getapt tot het glas net niet overschuimt. Het afgevulde bolglas wordt niet afgeschuimd! 

Triple d’Anvers (8%)
De Koninck Triple d’Anvers is een hogegistingsbier met een blonde tot zeer lichte amberkleur. Het bier heeft een fijne witte schuimkraag en in het glas is een fijne pareling te zien. De Koninck Triple d’Anvers heeft een fruitig aroma. Er is een subtiel samenspel tussen bleke- en karamelmouten. Er zijn geen kruiden toegevoegd, het heerlijk samengaan van mouten en hoppen volstaat. Triple d’Anvers heeft een lichtzoete start met daarbij een mooie balans tussen hopbitter, fruitigheid en een fris, sprankelend karakter door de hergisting. De zachtbittere toets vindt zijn oorsprong in de juiste verhouding van twee hopsoorten. Volmondig, zoals een echte tripel, en tegelijk zeer doordrinkbaar.

Wild Jo (5,8%)
Wild Jo zag het levenslicht na een wilde nacht in Stadsbrouwerij De Koninck. Dryhopping met twee hopvariëteiten, maar de klassieke gist liet de brouwer links liggen en hij ging aan de slag met wilde stammen. Wild Jo behoort tot de categorie ‘absoluut wilde bieren’, hergist met de ontembare wilde gist: Brettanomyces of ‘Brett’ voor de vrienden. De gist wordt na het brouwen in de fles toegevoegd en dan… gaat het er héél wild aan toe. En het onvoorspelbare toch in goede banen leiden, dat is rodeo rijden in volle prairie voor de brouwers. Het resultaat is dan ook een uniek bier met een ongeëvenaarde smaak. Brett geeft een droge, complexe en altijd evoluerende smaak. Kortom, een avontuur voor zowel het bier, als voor de smaakpapillen.

What’s in a name?

Modeste, de vader van het Bolleke

Modeste Van den Bogaert was een telg uit de bekende brouwersfamilie Van den Bogaert uit Willebroek. Nadat zijn vader jong gestorven was, kwam hij vlak na de oorlog in de brouwerij terecht. Hij zou de brouwerij meer dan 50 jaar leiden.

‘Mijnheer Modeste’ wordt ook de vader van het ‘bolleke’ genoemd omdat hij voor het succes zorgde van De Koninck. Het ‘bolleke’ is het traditionele glas voor hogegistingsbieren zoals De Koninck. Het oorspronkelijke mondgeblazen hol glas op hoge voet, geproduceerd door ‘les Gobeleteries du Hainaut’ is nu een collector’s item.

Joseph van den Bogaert & Joseph Van Bouwel

Dit jaar bracht de stadsbrouwerij Wild Jo op de markt. Wild Jo past bij het temperament van het bier. Maar wat zegt de naam? Wild verwijst naar de wilde gisteren. En Jo? Dat is een eerbetoon aan Joseph Van Bauwel en Joseph Van den Bogaert, “Meneer Jo”, twee sterkhouders van de brouwerij. ‘Mijnheer Jo’, zoals hij aangesproken werd, was de man die na de eerste Wereldoorlog brouwerij De Koninck zuurstof heeft gegeven.

Stadsbrouwerij De Koninck:
Stadsbrouwerij De Koninck
Mechelsesteenweg 291
2018 Antwerpen
T: +32 3 866 96 90
www.dekoninck.be 

Cookie instellingen