Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hertog Jan lanceert het gelimiteerde HJA15/2

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

  • Home
  • Nieuws
  • Hertog jan lanceert het gelimiteerde hja152

Hertog Jan lanceert het gelimiteerde HJA15/2

23 november 2015 om 10:00

Hertog Jan heeft de het tweede bier in de Hertog Jan Ongekend reeks gelanceerd. Met dit bier speelt men in op de bierrijpingstrend.  HJA15/2 is een gelimiteerd 'ageing' bier; het is in één ketel gebrouwen en het heeft ruim een jaar gerijpt.

Hertog Jan Ongekend HJA15
Hertog Jan logo
Hertog Jan brouwerij

Het rijpen van bier op houten vaten is een expertise apart. Steeds meer brouwers beginnen eraan en denken hun doel bereikt te hebben door hun bier naar een vat over te hevelen en te laten rijpen. Het rijpingsproces moet echter nauwgezet worden gevolgd en de rijpingscondities zoals temperatuur, licht en vochtigheid maar ook de duur van het rijpingsproces zijn heel belangrijk voor het eindresultaat. Hertog Jan heeft hiervoor de expertise van de echte experts van Goose Island benut, die hier al tientallen jaren mee bezig zijn.

Een jaar rijpen

Brouwer Johan van Hertog JanJohan Kranen, Brouwer Hertog Jan: "We hebben slechts één ketel gebrouwen en omdat het binnen de gelimiteerde, bijzondere Hertog Jan Ongekend bierenreeks op de markt komt wil je er qua smaak echt iets van jezelf inleggen en nog eens extra excelleren.

Gezien de lange rijping op de lagertank kan het bier ook niet zomaar opnieuw worden gebrouwen. Het is dus heel spannend en een proces dat nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. Ieder bier ligt gemiddeld enkele weken op de lagertank, maar nooit een jaar.

Ik ben erg tevreden en trots op het eindresultaat dat zich kenmerkt in een subtiele, fluweelzachte smaak. Over de rest van de smaak laat ik niets los. We willen dat de bierliefhebber dit eerst zelf ontdekt."

HJA15/1

Op het eerste bier in de Hertog Jan Ongekend reeks, HJA15/1, ontstond een ware run. Het bier dat werd gebrouwen door bierbrouwer Roland was de eerste weken bijna nergens meer verkrijgbaar. Veel liefhebbers lukte het niet om het bier te bemachtigen. Daarom opende de Hertog Jan Brouwerij in Arcen afgelopen zaterdag haar deuren. De liefhebber kreeg gelegenheid om HJA15/2 te kopen en de brouwerij te bezoeken.

Hertog Jan Ongekend

De brouwers hebben een bier gebrouwen met de focus op smaak, huidige trends, kennis en expertise. Ze hebben hun eigen emotie in het bier gelegd. De brouwer is als een kok en experimenteert in de ketel van Hertog Jan om tot een mooi nieuwe bier te komen. Het levert een ongekende reeks bieren op die eenmalig in beperkte oplage, namelijk slechts één ketel, is gebrouwen. Iedere brouwer geeft zijn eigen invulling. De reeks bestaat uit 3 bieren waarbij nu het tweede bier met type aanduiding HJA15/2 is gebrouwen door Johan.

Stenen kruik

Hertog Jan Ongekend HJA15/2Het bier zit in een stenen kruik die speciaal ontwikkeld is voor Hertog Jan. Van tevoren weet je niet wat voor bier er in de kruik zit, aan de buitenkant is er niets zichtbaar dat dat duidelijk maakt.

Op de kruik staat zelfs alleen een neutrale type-aanduiding, de HJA15/2. Het is de bedoeling dat je pas nadat je het geproefd (en de smaak ervaren) hebt de bijbehorende notitie van de brouwer opent en leest.

Daar staat in wat voor bier het is, de smaak van het bier, de gebruikte ingrediënten en waarom het bijzonder is. De brouwer wil dat de bierliefhebber bier gaat proeven zoals het bedoeld is, zonder direct te worden afgeleid door een naam of een label. De brouwers hebben zich bij het brouwen van het bier laten inspireren door de smaak. Dit is wat zij willen overbrengen op de consument, neem de tijd, proef bier en geniet.

Hertog Jan Ongekend zal op zeer beperkte schaal verkocht worden

De eerste week na lancering is het bier enkel verkrijgbaar in Arcen, daarna vanaf 28 november bij Mitra en Jan Linders, Daar blijft het bij voor de retail. Tot slot is de reeks ook verkrijgbaar bij diverse Hertog Jan Vriendenkring cafés en enkele op bier georiënteerde zaken.

De verkoopadviesprijs in de retail is €14,99 voor de kruik bier, inclusief glas en voorzien van een luxe kartonnen verpakking. Op het neklabel is altijd te zien op welke dag het bier gebrouwen en afgevuld is.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties