Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hertog Jan Brouwerij | Voormalige Arcense Stoombierbrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Brouwerij is een bierbrouwerij uit Arcen (Nederland) die is opgericht in 1980. Deze brouwerij heeft 14 bieren in het assortiment.

Hertog Jan brouwerij
Hertog Jan logo
Hertog Jan bieren

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Brouwerij heeft 14 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Hertog Jan Brouwerij!
 • Hertog Jan Pilsener - Pils - 5,1%

  Hertog Jan Pilsener heeft een rijke en volle smaak vol mout. Met een klein zuurtje en een bittere afdronk geeft het een lichte tinteling op de tong.

 • Hertog Jan Grand Prestige - Gerstewijn - 10%

  Hertog Jan Grand Prestige heeft een volle rijpe smaak met een droppige achtergrond. De zoete en bittere tonen in dit bier zijn duidelijk te onderscheiden.

 • Hertog Jan 0.0 - Pils - 0%

  Hertog Jan 0.0 is een bier met een moutig karakter, kruidige tonen in de achtergrond, een volle smaak met een verfrissende hopbitterheid en een lichtzoete afdronk.

 • Hertog Jan Weizener - Wit - 5,7%

  Hertog Jan Weizen is een eigenzinnig tarwebier met een vleugje koriander en sinaasappelschil. Dit bier heeft een volmondige, frisse smaak met karaktervolle bittertonen.

 • Hertog Jan Grand Pilsener - Pils - 5,7%

  Hertog Jan Grand Pilsener is een volmondig goudblond bier, dat langer is gebrouwen voor een rijkere smaak. Het bier heeft extra lagertijd ondergaan en is daarnaast met meer ingrediënten gebrouwen wat leidt tot een volle body en rijke smaak.

 • Hertog Jan Karakter - Ale - 7,5%

  Hertog Jan Karakter heeft een zoetige en licht moutige smaak.

 • Witte Raaf - Wit - 5,1%

  Witte Raaf witbier heeft een alcoholpercentage van 5,1% en een frisse aroma met een lichte geur van citrus. De smaak is volmondig fris, licht zurig door het gekozen gist en sinaasappelschillen en kruidig door het gebruik van koriander. Het witbier is bleek troebel, deze troebeling is afkomstig van de levende gist en tarwe. 

 • Hertog Jan Bastaard Gember en Citroen - Biermix - 2,7%

  Hertog Jan Bastaard Gember en Citroen is een verfrissende Radler met een uitgesproken bierig karakter. Deze radler heeft heeft smaken van gember en citroen.

Achtergrond informatie

Van Stoombierbrouwerij 'De Vriendenkring' tot Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan brouwerij Vier bevriende brouwers besluiten de handen ineen te slaan en samen Stoombierbrouwerij de Vriendenkring op te richten. De brouwers weten zich verbonden door hun passie voor bier. De Vriendenkring wordt een groot succes. Al gauw wordt het naar andere delen van Nederland 'geëxporteerd'.

Brouwerij de Vriendenkring overleeft ter nauwernood de oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de brouwerij veel te lijden gehad: auto's en paarden werden in beslag genomen en het strategisch gelegen pand werd tegen het einde van de oorlog zwaar beschoten door de Engelsen. Na de oorlog is men direct weer met de wederopbouw begonnen, maar door de algemene malaise was de bierafzet onder de maat en kwam men in financiële problemen. Een oplossing was het verkopen van 201 aandelen aan Brouwerij de Drie Hoefijzers te Breda in 1949. De brouwerij en het merk VK Bier blijven bestaan en werd landelijk verkocht
In 1956 wordt de oude brouwerij in Arcen geheel verbouwd en gemoderniseerd tot de brouwerij zoals we deze nu nog kennen. In 1968 wordt wegens financiële problemen nu bij de Drie Hoefijzers deze overgenomen door de Engelse brouwerijgroep Allied Breweries Limited. De productie in Arcen overleeft ook deze overnamen. In oktober 1980 maakt echter Allied de plannen bekend om de bottellijn in Helmond en de brouwerij in Arcen te sluiten.

Lees ook

In 1986 leidt de passie van de brouwers tot een aantal zeer bijzondere speciaalbieren. Bieren die van kenners en steeds meer liefhebbers veel waardering krijgen. Een aantal bieren wordt bekroond met een gouden medaille.

Op eigen benen

Toon van de Reek, op dat moment nog werkzaam in Helmond, en een paar consorten die al langer plannen hadden om bovengistende bieren te gaan brouwen, besloten de Arcense brouwerij zelf te gaan exploiteren. De brouwerij ging verder onder de naam Arcense Stoombierbrouwerij. Van die drie is brouwmeester (en later directeur) Toon van de Reek als enige overgebleven. In het huurcontract werd vastgelegd dat er geen bier van lage gisting gemaakt mocht worden, zou het een concurrent kunnen worden op de pilsmarkt. Vandaar dat Hertog Jan pils, Hertog Jan Speciaal en Hertog Jan Oud Bruin door een andere brouwerij, (Dommelsche Bierbrouwerij), worden geproduceerd. In 1981 verscheen het eerste bier uit de Arcense Bierbrouwerij op de markt. In hoog tempo kwamen er nieuwe hooggegiste specialiteiten van uitstekende kwaliteit op de markt. Het assortiment was toen veruit het grootste en meest gevarieerde van Nederland.

Geschiedenis herhaalt zich

Op 29 oktober 1992 werd de Arcense Bierbrouwerij B.V. ingelijfd door Oranjeboom (Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam/Allied Breweries Nederland). De geschiedenis herhaalde zich wat dat betreft, want onder de naam De Vriendenkring maakte de Arcense brouwerij al eerder deel uit van het concern. Op 6 februari 1995 werd de brouwerij onder de hoede van Interbrew genomen. In 1998 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Arcense Stoombierbrouwerij B.V. naar Hertog Jan Brouwerij.
In 2000 verliet Toon van de Reek de brouwerij om een managementfunctie te vervullen bij de Kasteeltuinen in Arcen.

Wat ooit begon met vier vrienden met een passie is nu een springlevend merk. Het gaat nog altijd maar om één ding: het brouwen van het beste bier.

Hertog Jan Brouwerij in het nieuws

Producten van Hertog Jan Brouwerij

Bekijk alle producten van Hertog Jan Brouwerij die op dit moment te koop zijn.

Cookie instellingen