Hertog Jan Brouwerij

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Kruisweg 44
Postcode
5944 ZG
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (39 jaar actief)
Opgericht in
1980
Overgenomen door
Interbrew in 1992
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Brouwerij in het nieuws

Nederlandse brouwerijen slepen Duitse Awards in de wacht

Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest

Winnaars Dutch Beer Challenge 2019

Achtergrond informatie

Van Stoombierbrouwerij 'De Vriendenkring' tot Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan brouwerijVier bevriende brouwers besluiten de handen ineen te slaan en samen Stoombierbrouwerij de Vriendenkring op te richten. De brouwers weten zich verbonden door hun passie voor bier. De Vriendenkring wordt een groot succes. Al gauw wordt het naar andere delen van Nederland 'geëxporteerd'.

Brouwerij de Vriendenkring overleeft ter nauwernood de oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de brouwerij veel te lijden gehad: auto's en paarden werden in beslag genomen en het strategisch gelegen pand werd tegen het einde van de oorlog zwaar beschoten door de Engelsen. Na de oorlog is men direct weer met de wederopbouw begonnen, maar door de algemene malaise was de bierafzet onder de maat en kwam men in financiële problemen. Een oplossing was het verkopen van 201 aandelen aan Brouwerij de Drie Hoefijzers te Breda in 1949. De brouwerij en het merk VK Bier blijven bestaan en werd landelijk verkocht
In 1956 wordt de oude brouwerij in Arcen geheel verbouwd en gemoderniseerd tot de brouwerij zoals we deze nu nog kennen. In 1968 wordt wegens financiële problemen nu bij de Drie Hoefijzers deze overgenomen door de Engelse brouwerijgroep Allied Breweries Limited. De productie in Arcen overleeft ook deze overnamen. In oktober 1980 maakt echter Allied de plannen bekend om de bottellijn in Helmond en de brouwerij in Arcen te sluiten.

In 1986 leidt de passie van de brouwers tot een aantal zeer bijzondere speciaalbieren. Bieren die van kenners en steeds meer liefhebbers veel waardering krijgen. Een aantal bieren wordt bekroond met een gouden medaille.

Op eigen benen

Toon van de Reek, op dat moment nog werkzaam in Helmond, en een paar consorten die al langer plannen hadden om bovengistende bieren te gaan brouwen, besloten de Arcense brouwerij zelf te gaan exploiteren. De brouwerij ging verder onder de naam Arcense Stoombierbrouwerij. Van die drie is brouwmeester (en later directeur) Toon van de Reek als enige overgebleven. In het huurcontract werd vastgelegd dat er geen bier van lage gisting gemaakt mocht worden, zou het een concurrent kunnen worden op de pilsmarkt. Vandaar dat Hertog Jan pils, Hertog Jan Speciaal en Hertog Jan Oud Bruin door een andere brouwerij, (Dommelsche Bierbrouwerij), worden geproduceerd. In 1981 verscheen het eerste bier uit de Arcense Bierbrouwerij op de markt. In hoog tempo kwamen er nieuwe hooggegiste specialiteiten van uitstekende kwaliteit op de markt. Het assortiment was toen veruit het grootste en meest gevarieerde van Nederland.

Geschiedenis herhaalt zich

Op 29 oktober 1992 werd de Arcense Bierbrouwerij B.V. ingelijfd door Oranjeboom (Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam/Allied Breweries Nederland). De geschiedenis herhaalde zich wat dat betreft, want onder de naam De Vriendenkring maakte de Arcense brouwerij al eerder deel uit van het concern. Op 6 februari 1995 werd de brouwerij onder de hoede van Interbrew genomen. In 1998 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Arcense Stoombierbrouwerij B.V. naar Hertog Jan Brouwerij.
In 2000 verliet Toon van de Reek de brouwerij om een managementfunctie te vervullen bij de Kasteeltuinen in Arcen.

Wat ooit begon met vier vrienden met een passie is nu een springlevend merk. Het gaat nog altijd maar om één ding: het brouwen van het beste bier.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


5 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Chris (gast) op 07-08-2017 om 18:50:18

Als bierkenner moet ik de hoog gekwalificeerde Hertog Jan bieren toch even streng toe spreken.Met 5 vrienden, ook bierkenners, bestelde ik heden een 6-tal Hertog Jan Bastaarden (appel/citroengras)E.e.a. werd in een mooi Hertog Jan glas geserveerd, met een temperatuur van ca. 6à 7 graden, en alle 6 gevulde glazen sloegen, vrijwel onmiddellijk, dood na inschenken.Alle mooie commercials van Hertog Jan ten spijt, leuk in gesproken door waarschijnlijk de schaker Böhm, dit drankje kan beter uit het gamma van de prachtige Hertog Jan bieren blijvenOverigens blijf ik fan van de Hertog.Chris

Ernst Duim (gast) op 26-11-2016 om 19:24:39

Waar is de plaats waar ik mijn sleutelcode kan plaatsen.

Nico Gijsbertsen (gast) op 23-09-2016 om 09:45:39

Waar kan ik mijn sleutelcode invullen?Op de aangegeven actievoorwaarden kom ik er niet uit.Graag een tip om verder te gaan.

stefan (gast) op 27-03-2015 om 18:56:03

ik spaar stikers en ik drink hertog jan zouw zouw stiker wil hertog jan
aderes
lindonk 87h 4761 ng zevenbergen

J.H.Hoens (gast) op 30-01-2013 om 16:36:22

Geachte Mevr., Mijnh.,
Ik ben verzamelaar van miniatuur aut's schaal 1:43. Ik ben momenteel bezig met het renoveren van een Bier Auto. Nu is de vraag heeft u voor mij kleine Bier stickers en indien aanwezig een model miniatuur auto van Hertog Jan, zodat ik de renovatie zo goed mogelijk kan namaken.
In afwachting van het een of ander verblijf ik met vriendelijke groet,
J. H. Hoens
Oude Baan 1
6122 AM te Buchten