Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Het beste bier komt uit Bodegraven

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Het beste bier komt uit Bodegraven

08 juni 2006 om 23:59

Bierliefhebbers opgelet. Wie in Bodegraven of omgeving woont en liefhebber is van traditioneel bier die zit gebeiteld. Het beste ambachtelijke bier van Nederland en Belgie komt namelijk hiervandaan.

Beste bier

Lees ook

Dat vinden de bezoekers van het grootste bierfestival ter wereld, dat een week lang 40.000 bezoekers per dag trekt in Londen. De bierliefhebbers pikten uit honderden inzendingen ’Borefts Stout’ eruit als lekkerste der lage landen. Een prijs die normaal gesproken is weggelegd voor een grote ambachtelijke brouwerij zoals het Belgische Palm.

Nog verrast en vol trots door zijn uitverkiezing typeert Menno Olivier de winnaar als ’geen bier voor hier’. En hij kan het weten, als brouwer van de ambachtelijke pint. ,,Eigenlijk is dit typisch Engels bier. Uitzonderlijk bitter en heel droog. Je hebt er een vrij ontwikkelde smaak voor nodig.’’ Donker bier voor fijnproevers kortom, met een alcoholpercentage van bijna acht procent en een laag gist onderin de fles.

Niet dat liefhebbers met een ontwikkelde smaak hier niet te vinden zijn, maar volgens Olivier houdt de Nederlander toch vooral van minder bitter bier. Daarom doet hij in zijn brouwerij De Molen ook concessies en maakt hij zijn populaire vocht vaak minder pittig; zo’n duizend liter per week. Ter vergelijking: iets verderop langs de Oude Rijn levert één van Nederlands bekendste niet-ambachtelijke brouwers 35 keer zoveel bier af, per uur.

Het maakt de prestatie en beloning er voor Olivier alleen maar mooier op. Uit honderden verschillende smaken heeft juist het publiek, de doelgroep, gekozen voor zíjn bier. Daarom stonden vertegenwoordigers uit Engeland afgelopen weekend plotseling op de stoep met een onderscheiding van Campaign for Real Ale (CAMRA). Een organisatie die zich al ruim dertig jaar inzet voor het behoud van traditioneel gebrouwen bier.

Het stimuleert Olivier om vooral door te gaan met waar hij twee jaar geleden in molen De Arkduif mee begon. Een passie die vijftien jaar geleden begon na een bezoek aan een authentieke Belgische brouwerij uit de negentiende eeuw. ,,Toen is het met mij helemaal mis gegaan.’’

Cookie instellingen