Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hittegolf! Veel alcohol drinken extra schadelijk

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hittegolf! Veel alcohol drinken extra schadelijk

19 juli 2006 om 11:55

Het is heerlijk weer en de terrassen zitten dan ook weer overvol. Een biertje kan verfrissend zijn, alleen is het een heel slechte dorstlesser. Sterker nog: alcohol drinken zorgt voor een nog snellere uitdroging van het lichaam. Daarom roept het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ mensen op om meer water te drinken en vooral niet te veel alcohol te drinken om de uitdroging voor te zijn.

bier hittegolf

Lees ook

Dat alcohol een goede dorstlesser is, is een van de veel voorkomende hardnekkige fabels ten aanzien van alcohol. Om deze en andere fabels uit de wereld te helpen worden er tal van activiteiten ondernomen. Zo worden in het kader van de jongerencampagne DRANK, de kater komt later ook dit jaar weer 200 jonge voorlichters ingezet om met jongeren in gesprek te raken over overmatig drankgebruik. Om ze zo beter te informeren over de risico's en ze bewuster te laten nadenken over hun eigen alcoholgebruik.

Uitdroging
Het warme weer van de afgelopen dagen maakt dorstig. Veel drinken is dan ook een must om er voor te zorgen dat je niet uitdroogt. Wanneer je in een poging om verkoeling en verfrissing te zoeken op het terras neerstrijkt en de hele middag lang alcoholhoudende dranken drinkt, kom je bedrogen uit. Alcoholhoudende drank is geen goede dorstlesser. Sterker nog je krijgt er juist meer dorst van. Alcohol werkt namelijk vochtafdrijvend. Dit merk je omdat je na het drinken van veel alcohol regelmatig naar de toilet moet. Het resultaat is verdere uitdroging. Uitdroging door de hitte in combinatie met uitdroging door het drinken van alcoholhoudende dranken maakt dat je aan het terrasbezoek een stevige hoofdpijn overhoudt of erger.

Tips
Uiteraard is het nemen van een terrasje geen probleem. Ook het drinken van enkele alcoholhoudende dranken is voor de meeste mensen geen enkel probleem, maar om minder last te hebben van de hitte kun je je beter beperken tot een enkel alcoholhoudend drankje. Wel is het belangrijk om daarnaast veel water en andere alcoholvrije dranken te drinken.

De kater on tour
Er zijn veel fabels rond alcohol. Op basis daarvan maken mensen soms keuzes die ze, wanneer ze op de hoogte waren geweest van de feiten, anders zouden hebben gemaakt. Binnen de jongerencampagne gaan er daarom ook dit jaar weer 200 jonge voorlichters door heel Nederland op tournee om met hun leeftijdsgenoten te praten over alcohol en alcoholgebruik. De teams zijn in de zomer vooral te vinden op festivals, campings en stranden. Buiten het zomerseizoen komen ze met name in de horeca en bij grote dance-events.

Onderzoek wijst uit dat het nog steeds nodig is om de jongeren, die in onze alcoholtolerante samenleving opgroeien, objectief te informeren over de feiten en ze zelf te laten nadenken over hun eigen alcoholgebruik. Dit jaar worden er naar verwachting weer 45.000 jongeren bereikt met de campagne. De face-to-face campagne heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als een door jongeren goed gewaardeerde campagne die bijdraagt aan het kennisniveau en risicoperceptie onder jongeren.

Cookie instellingen