Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Horecaondernemers beginnen rechtszaken tegen brouwers

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Horeca begint rechtszaak tegen brouwers

01 oktober 2007 om 14:51

Horecaondernemers gaan de schade door het beruchte bierkartel verhalen op drie van de vier beboete bierbrouwerijen. Koninklijk Horeca Nederland is gestart met juridische procedures tegen Heineken, Grolsch en Bavaria.

Horecaondernemers beginnen rechtszaken tegen brouwers

De drie bierbrouwers hebben, samen met InBev, volgens Eurocommissaris Kroes eind jaren negentig een bierkartel gevormd, waardoor de ondernemers jarenlang een te hoge bierprijs hebben betaald. Kroes legde de vier brouwers een boete op van bijna 274 miljoen euro. Volgens een berekening van hoogleraar Maarten Pieter Schinkel van de UvA hebben de brouwers de consument en de horeca voor vierhonderd miljoen euro benadeeld. Branche-organisatie Koninklijke Horeca Nederland wil nu geld terug zien.

Overleg met de betrokken brouwers heeft niets opgeleverd. Via rechtszaken in Amsterdam (waar Heineken zetelt), Den Bosch (Bavaria) en Almelo (Grolsch) zal de horecabond schadevergoeding eisen.

"Eurocommissaris Kroes acht het bewezen dat de bierbrouwerijen illegale prijsafspraken met elkaar hebben gemaakt en heeft de horeca opgeroepen die schade te verhalen", zegt voorzitter Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland. "Daardoor voelen we ons gesterkt om de strijd met de machtige brouwers aan te gaan."

KHN heeft de brouwers benaderd om te praten over de schade die de ondernemers hebben geleden. Bovendien eisen ze dat de bierprijzen voor ondernemers per direct verlaagd worden.

Cookie instellingen