Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Horeca betaalt meervoor bier, dan consumenten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Horeca betaalt meervoor bier, dan consumenten

05 juli 2011 om 10:54

Bier kopen in de supermarkt blijft veel goedkoper dan dat horeca-ondernemers voor bier betalen.

rekenkamer

Uit onderzoek van het blad Misset Horeca en uit onze eigen cijfers van bierprijzen blijkt dat de horeca veel meer voor een liter pils betaald dan dat de consument doet. Gemiddeld betaalt een horeca ondernemer €2,11 voor een liter bier. Hertog Jan is het duurste: €2,40 per liter en Lindeboom relatief goedkoop: €1,95. Voor Grolsch betaalt een kroegeigenaar €2,37 per liter en Heineken doet €2,20 per liter bier. Hierbij moeten we wel opmerken dat hectoliter kortingen niet meegerekend zijn. Want hoe meer bier een horecagelegenheid besteld, hoe lager de uiteindelijke literprijs zal zijn. De prijzen zullen in de praktijk wel ietsjes lager liggen.

Als we bovenstaande prijzen vergelijken met een kratje bier in de supermarkt dan kom je al snel tot de conclusie dat consumenten de helft goedkoper uit zijn. Dan gaan we voor het gemak er van uit dat we een kratje bier in aanbieding kopen. Een krat Grolsch kost normaal gesproken ongeveer €12,39 en in de aanbieding €8,99, ofterwijl €1,14 per liter. Dit is de helft van de horeca-inkoop-prijs!

Lees ook

Moeten we medelijden hebben met de horeca eigenaar?

NEE! Als je ziet dat in de horeca een vaasje bier (0,25 liter) ongeveer €2,30 kost dan hoeven we echt geen medelijden te hebben. 1 liter bier wordt dus verkocht voor €2,30 x 4 = €9,20. Er wordt dus nog steeds €7,- winst gemaakt per liter bier...