Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Jongeren drinken door na negatieve drankervaring

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Jongeren drinken door na negatieve drankervaring

02 april 2007 om 12:38

Een meerderheid van de jongeren gaat niet minder drinken als ze door alcohol in het ziekenhuis zijn beland. Ze vinden de meeste negatieve ervaringen met alcohol 'grappig' of 'cool'. Ouders onthouden zich vaak van commentaar als hun kind een negatieve ervaring heeft gehad.

Jongeren drinken door na negatieve drankervaring

Lees ook

Dat staat in een onderzoek dat de Universiteit Twente uitvoerde voor de Stichting Alcoholpreventie.  In 65 procent van de gevallen gaan jongeren volgens het rapport niet minder drinken na een negatieve ervaring met alcohol. Het kan dan gaan om ruzies, een ongeluk of ziekte.

Ruzie door alcohol is voor jongeren volgens de onderzoeker nooit een reden om te stoppen met drank. Een ongeluk of letsel zou in 88 procent van de gevallen ook geen reden zijn om minder diep in het glaasje te kijken. Ziek worden 'helpt' wel. Van de jongeren die ziek werden door alcohol, zegt 29 procent minder te zijn gaan drinken. Nog eens 29 procent heeft een poging daartoe gedaan.

Dat jongeren door vervelende ervaringen met drank niet minder drinken, komt volgens de onderzoeker doordat ze de ervaringen niet als vervelend zien. Ze zouden het als een 'coole' of 'grappige' gebeurtenis zien. Zo vertelt een meisje in het rapport over haar vriend die in een dronken bui na een weddenschap van een rijdende auto viel en naar het ziekenhuis moest om een wond te laten hechten. "Het was een hele grappige avond. Misschien is het dom dat hij van die auto is gevallen enzo, maar het was gewoon heel leuk."

Volgens de onderzoeker leren de meeste scholieren niet van een kritieke ervaring. Het benadrukken van zulke ervaringen in voorlichting voor jongeren zou volgens haar dus weinig effect hebben. 'Zeker niet omdat deze ervaringen door jongeren vaak als positief worden ervaren.'

Bijna de helft van de jongeren zegt dat zijn of haar ouders niets of een verdraaide versie te horen krijgen over hun ervaringen met alcohol. Van de ouders die wel wat te horen krijgen, zou zestig procent het gedrag goedkeuren of er niets van zeggen.

Voor het onderzoek werden 45 scholieren van 15 en 16 jaar geïnterviewd. De resultaten werden vergeleken met gegevens van vierhonderd andere jongeren.

Cookie instellingen