Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Keineken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Keineken bier

03 september 2009 om 10:23

Heineken duldt Zwitsers protestbier Keineken niet.

Heineken duldt Zwitsers protestbier Keineken niet.

Rotterdam, 2 sept. Keineken, oftewel géén Heineken. Een Zwitsers actiegroepje wilde op een ludieke manier protesteren tegen de ‘uitverkoop’ van Zwitsers bier aan de internationale bierreus Heineken. Maar de rechter in het kanton Obwalden liet beslag leggen op de voorraad van 1.200 flesjes Keineken en bijbehorende glazen, omdat Heineken in Zwitserland had geklaagd over inbreuk op haar merkenrecht.

Heineken nam precies een jaar geleden de Zwitserse brouwerij Eichhof uit Luzern over. Daarmee kwam volgens Conrad Engler, secretaris van de vereniging Keineken, „de laatste grote onafhankelijke Zwitserse bierbrouwerij in buitenlandse handen”. Acht jaar eerder nam Carlsberg al de Bazelse brouwerij Feldschlösschen over. De Zwitsers willen baas blijven over eigen bier.

Carlsbergs overname inspireerde destijds de oprichting van brouwerij Unser Bier in Bazel. In Engelberg, een bergdorpje ten zuiden van Luzern, ontsproot het idee om dat na te volgen met Keineken. De vereniging Keineken deponeerde op 19 augustus een beeldmerk bij het Zwitsers bureau voor intellectueel eigendom en liet brouwerij Unser Bier een lading Keineken brouwen.

Maar nog voor de 120 leden van de vereniging Keineken van hun protestbier konden proeven, verzegelde de politie de gehele voorraad. Heineken kon de humor van de ludieke actie niet inzien.

Volgens een woordvoerder van de brouwer is het „niet leidend” of de tegenpartij groot of klein is of het bedoelt als grap. „Wij zien het als een inbreuk op ons merkenrecht en hebben daarom een klacht ingediend. De rechter heeft vervolgens beslag gelegd.”

Lees ook

„Vrijdagmorgen stuurden wij een persbericht uit over Keineken en nog geen vier uur later had onze voorzitter al de advocaten van Heineken aan de telefoon”, vertelt Engler. „Ze eisten dat wij de verkoop van alle Keinekenproducten onmiddellijk zouden staken en dat wij onze merkregistratie zouden intrekken.”

De vereniging Keineken liet Heineken weten bereid te zijn af te zien van de verkoop van Keinekenbier totdat het merk geregistreerd zou zijn. Maar Heineken nam er geen genoegen mee, en stapte naar de rechter.

Nog diezelfde avond kwam de politie langs om de garage van Engler te verzegelen, waarin de totale biervoorraad Keineken lag opgeslagen. Op het bierfeest dat de vereniging Keineken voor zaterdagavond had gepland om te gedenken dat Eichhof precies een jaar eerder door Heineken werd overgenomen, werd noodgedwongen Unser Bier in plaats van Keineken geschonken. „Op vlaggen en t-shirts die we voor dat evenement hadden gemaakt, hebben we uit voorzorg de naam Keineken zwart gemaakt”, vertelt Engler. „De politie is inderdaad nog komen controleren en heeft alles in orde bevonden.”

Naar verwachting zal de rechter nog enkele weken nodig hebben om zich definitief uit te spreken over de merkinbreuk. Heineken is vol vertrouwen het geschil te winnen, zegt de woordvoerder: „De naam Keineken lijkt duidelijk te veel op die van ons.”

Engler rekent echter ook op de overwinning. Hij wijst erop dat Greenpeace acht jaar geleden niet kon voorkomen dat het merk Gene Peace werd geregistreerd, door studenten in Zürich die protesteerden tegen de in hun ogen oneerlijke voorlichting over gentechnologie door Greenpeace.

Ondertussen lacht Engler in zijn vuistje. „Heineken heeft met deze actie een eigen doelpunt gescoord. De media-aandacht heeft ons tientallen nieuwe leden opgeleverd. Ons doel, een bierbrouwerij met Engelberger Klosterbräu in 2012, komt daarmee een stuk dichterbij. Met of zonder Keineken.”

Cookie instellingen