Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Koninklijke Horeca Nederland: relatie met bierbrouwerijen moet anders

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

KHN: relatie met bierbrouwerijen moet anders

21 november 2011 om 10:13

Koninklijke Horeca Nederland wil af van de Europese vrijstellingsregeling die het brouwers mogelijk maakt om een afnameverplichting op te leggen aan cafés waar zij zaken mee doen.

horeca

KHN (Koninklijke Horeca Nederland) wil dat de afnameverplichting, waarbij het café zich verplicht om een bepaalde hoeveelheid bier voor een bepaalde prijs af te nemen, wordt afgebouwd. Een paar weken geleden presenteerde KHN na uitvoerig onderzoek een rapport waaruit de afhankelijkheid van de café-uitbaters ten opzichte van de brouwers duidelijk naar voren kwam. 

Uit het onderzoek van onderzoeksbureau EIM blijkt dat tweederde van de horecabedrijven een binding heeft met een brouwer die 'veel verder gaat dan de normale handelsrelatie'. Volgens EIM gaat het hierbij van tapinstallaties die in handen zijn van de brouwer, tot panden die gehuurd worden van de brouwer. Het rendement van de betreffende horecabedrijven wordt vaak negatief beïnvloed door de relatie, ontdekt EIM.

Lees ook

Die markt werkt niet’, aldus directeur Koninklijke Horeca Nederland, Lodewijk Van der Grinten. Daardoor is het volgens KHN zo dat een biertje in de kroeg tegenwoordig dubbel zo veel kost als een biertje uit de supermarkt.En dat kan ik niet uitleggen.’ In het verleden hebben de brouwers volgens KHN vrijstelling gekregen van de Europese kartelwetgeving waardoor deze behalve leverancier ook financier van het horeca-etablissement konden zijn. Onderdeel van deze deal was daarbij dat de brouwers de klanten een afnameverplichting konden opleggen. ‘Op voorwaarde dat de markt daardoor niet werd verstoord. Wij hebben nu bewezen dat dit wel het geval is.

Bierbrouwerij Heineken wil zijn rol als geldschieter voor horecabedrijven verminderen. Volgens de bestuursvoorzitter van Heineken Jean-François van Boxmeer is dit een reactie op de affaire-Sjoerd Kooistra. "We willen onze financieringen geleidelijk maar zeker afbouwen, in principe terug naar nul", zegt Van Boxmeer. De topman zegt hiermee een 'belangrijke les te hebben getrokken uit de affaire rond cafébaas Kooistra'. Van Boxmeer van Heineken pleit ervoor dat banken de rol van brouwers als horecafinancier overrnemen. In het verleden wilden die zich echter niet 'branden aan de horeca', stelt Van Boxmeer.

Zie hier de laatste ontwikkelingen omtrent het Bieronderzoek van Koninklijke Horeca Nederland.

Cookie instellingen