Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Klanten kopen cafe Kooistra op

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Klanten kopen cafe Kooistra op

05 juni 2006 om 17:00

Bizarre ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca: een groep vaste klanten van cafe Hoppe aan het Spui heeft de kroeg opgekocht van horecatycoon Sjoerd Kooistra. Zo raakt de megakroegbaas de vaste grond die hij in Amsterdam onder zijn voeten kocht, al snel weer kwijt.

cafe

Lees ook

Kooistra baarde de laatste jaren opzien door in Amsterdam verschillende cafés van naam te kopen. Bodega Keyzer, Luxembourg en Hoppe zijn maar enkele van de kroegen die zijn onderneming Plassania ging beheren in de hoofdstad.

Toen de gerenommeerde Oesterbar vorig jaar failliet ging, kreeg hij prompt burgemeester Job Cohen aan de broek, die vermoedde dat er sprake was van faillissementsfraude. Daar betichtte Zembla hem immers van bij het op de fles gaan van verschillende Groningse kroegen (video).

Cohen eiste dat Kooistra hoofdelijk aansprakelijk kon worden gesteld voor faillissementen van zijn etablissementen, maar hier probeerde hij onderuit te komen door zijn aandelen over te dragen aan zijn nicht.

Dat krijg je als wanneer je je kop boven het maaiveld uitsteekt, reageerde Kooistra op de bijzonder warme aandacht van Amsterdamse ambtenaren. "Allemaal afgunst", zei hij eind vorig jaar in een interview. "Als je je derde zaak opent zeggen de mensen: dat kan niet. Bij de vierde ben je een oplichter, bij de vijfde een schooier, bij de zesde roepen ze dat je het allemaal zwart doet en bij de zevende denken ze dat je wel in de drugs moet zitten, omdat je het anders niet kan betalen."

Ondertussen leed de reputatie van Kooistra wel onder alle aandacht voor de overnames in Amsterdam. Vanuit de grachtengordelclientele van de cafes klonk luide kritiek, die onder meer doordrong in de statige kolommen van NRC Handelsblad, waar columnist S. Sontag van leer trok tegen de uit Norg afkomstige horecatycoon, die groot werd in Groningen.

In Hoppe sloeg Kooistra terug. De kelners van het roemruchte cafe moesten sinds kort de benen onder hun lijf vandaan lopen omdat Kooistra een piekuur invoerde. Zoiets doet een net cafe toch niet, zou je denken. Hoewel wijlen Freddy Heineken genoten zou hebben van de hoge bieromzet, hij zou vast niet blij zijn met de proletarisering van zijn favoriete horecagelegenheid. De vaste klanten waren ook niet echt amused. Daarom kocht een bemiddelde groep stamgasten Kooistra uit.

Dat moet pijn doen bij de horecamagnaat, die nog niet lang geleden zijn beheersmaatschappij Plassania definitief in Amsterdam vestigde. Extra veel pijn omdat hij vorige maand ook Bodega Keyzer naast het Concertgebouw al verkocht vanwege alle negatieve publiciteit. Dat was al een tik voor zijn positie in het Amsterdamse horecalandschap, nu kopen zijn gasten ook nog eens zijn cafe terug.

Het is allemaal afgunst, zal Sjoerd Kooistra zeggen.

Cookie instellingen