Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lagere cijfers voor drinkende studenten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lagere cijfers voor drinkende studenten

31 januari 2008 om 13:10

Studenten die meer dan twintig glazen alcohol per week nuttigen, presteren slechter in hun studie dan leeftijdgenoten die minder of helemaal niet drinken.

Lagere cijfers voor drinkende studenten

Lees ook

Veeldrinkers halen jaarlijks gemiddeld elf studiepunten minder en scoren voor een tentamen gemiddeld een 6,3, terwijl het gemiddelde tentamencijfer van alle studenten op een 7 staat. Dat blijkt uit een onderzoek onder studenten van de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen, dat woensdag is gepubliceerd op de website van het universiteitsblad Vox.

Volgens Reinout Wiers, hoogleraar Experimenteel Psychologisch Onderzoek naar Verslaving bij Jongeren aan de RU, waren er tot nu toe geen betrouwbare Nederlandse cijfers over de relatie tussen "zuipen en studeren." Een kwart van alle mannelijke studenten behoort tot de veeldrinkers. Onder de vrouwen drinkt drie procent een flinke slok. Mannen gaan naarmate ze langer studeren ook steeds meer drinken, terwijl vrouwen ongeveer op hetzelfde niveau blijven.

Wie lid is van een gezelligheidsvereniging drinkt substantieel meer dan andere studenten. Ruim acht procent van de mannelijke studenten vindt zelf ook dat zijn drinkgedrag een negatief effect heeft op zijn studie. Bij filosofie, rechten en managementschappen wordt het meest gedronken. Filosofen geven daarbij de voorkeur aan wijn, terwijl de toekomstige managers graag sterke drank inschenken. Bier blijft voor alle studenten veruit favoriet, aldus de onderzoekers.

Hoogleraar Wiers vindt de uitkomsten van het onderzoek niet zorgelijk, zegt hij. "Studenten zijn ouder dan scholieren. Hun hersens zijn beter gerijpt. Ook nuttigen studenten hun drank verspreid over veel gelegenheden in de week, terwijl drinkende scholieren alleen in het weekeinde uitgaan en zich dan helemaal volgieten."

Cookie instellingen