Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

PvdA ligt dwars dus leeftijdsgrens alcoholverkoop niet omhoog

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Leeftijdsgrens alcoholverkoop niet omhoog

07 april 2010 om 15:56

Het experiment dat gemeenten zelf mogen bepalen wat de leeftijdsgrens is voor alcoholverkoop (16 of 18 jaar) gaat toch niet door. De PvdA ligt dwars.

De PvdA, het CDA en de ChristenUnie hadden Klink in 2009 per motie gevraagd dit experimenteerartikel in te voeren. Nu onttrekt de PvdA zich hier weer aan. En daarmee is volgens STAP de kans reëel dat één van de belangrijkste preventiemaatregelen gaat sneuvelen.

Lees ook

"Alcohol beschadigt met name het zich ontwikkelende brein", aldus een woordvoerder van STAP. "Wetenschappers pleiten daarom al geruime tijd voor verhoging van de verstrekkingsleeftijd naar achttien jaar."

Volgens PvdA'er Bouwmeester was zij altijd al sceptisch over het experiment, omdat de proef rechtsongelijkheid en alcoholtoerisme in de hand werkt. Nu het plan van Klink ter beoordeling aan de Kamer voorligt, oordeelt zij dat de voorwaarden van de proef niet goed zijn uitgewerkt en daarom trekt de PvdA de steun in. „Als het goed is heb ik daar een Kamermeerderheid voor”, analyseerde ze dinsdag.

De PvdA'ster noemt het huidige plan „een raar compromis waar niemand wat aan heeft”. Zij wil dat de politiek veel meer werk gaat maken van preventie en voorlichting aan ouders. Verder pleit ze voor strenge regels en handhaving die ook echt te realiseren is. Ook het vormgeven van kinderalcoholpoli's verdient wat haar betreft aanbeveling. „We willen er alles aan doen om jeugd van de alcohol af te houden”, aldus Bouwmeester. „Vooral ouders moeten we daarbij inzetten. Gebleken is dat kinderen hun eerste biertje vaak krijgen op hun twaalfde, bij de nasi.” De PvdA ziet graag dat ouders hun kinderen pas op latere leeftijd bier aanbieden.
 

Cookie instellingen