Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Leeghwater brouwt bier voor dorpsgenoot Jan Boon

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Leeghwater brouwt bier voor dorpsgenoot Jan Boon

10 januari 2019 om 13:19

Brouwerij Leeghwater brouwt een speciaalbier ter ere van Jan Boon. Het was in 2018 namelijk 260 jaar geleden dat deze weldoener, koopman en laatste reder van De Rijp werd geboren.

Jan Boon Stout
Jan Boon Milk Stout logo
Leeghwater bieren

Jan Boon

Jan Boon's nalatenschap is nog springlevend en daarom heeft Brouwerij Leeghwater bedacht om dorpsgenoot Jan Boon junior te eren met een speciaal bier. De Rijper brouwerij heeft gekozen voor een exclusieve oplage van 260 flesjes.

Die zijn handgenummerd zoals bij kunst in kleine oplagen gebeurt. Dit kunststuk van de Rijper Brouwerij Leeghwater is te koop in Museum Jan Boon voor 6 euro per fles. Tien procent van de opbrengst gaat naar Stichting Jan Boon, dat hiermee culturele en sociale doelen in De Rijp ondersteunt.

Jan Boon Stout bier

Lees ook

Milk Stout

Brouwer Hans Konijn: ‘We hebben voor een Milk Stout gekozen, omdat een van de activiteiten van Jan Boon de import van koffiebonen uit Zuid-Amerika was. Deze Milk Stout heeft een koffieachtige geur en smaak door toevoeging van koffiebonen tijdens het gistingsproces. Naast water, gist en pilsmout is er ook ontbitterde zwarte mout gebruikt. Om de hoppige smaak te krijgen zijn er onder andere Perla en Goldings hop toegevoegd.

Oorspronkelijk is de Stout afkomstig uit London, maar het wordt inmiddels veel in Ierland gebrouwen en heeft nu ook de rest van Europa bereikt. Beroemd is ook de Russian Imperial Stout. De Jan Boon Stout bevat 5,7% alcohol. Het bier past uitstekend bij vlees van de gril of BBQ. We hebben een sample laten proeven aan echte bierkenners en die waren heel erg onder de indruk. Wellicht krijgt deze pilot daarom een vervolg.’

Deze exclusieve oplage van Brouwerij Leeghwater is te koop in Museum Jan Boon in De Rijp, www.museumjanboon.nl en info@museumjanboon.nl.