Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lenteakkoord pakt niet goed uit voor de biersector

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lenteakkoord pakt niet goed uit voor de biersector

31 mei 2012 om 09:38

De Nederlandse biersector wordt door een accijnsverhoging van tien procent 'onevenredig hard gepakt.' Dat stelt directeur van branchevereniging Nederlandse Brouwers Cees-Jan Adema vrijdag tegenover Novum Nieuws in reactie op de plannen van de Kunduz-coalitie. Hij vreest dat mensen meer bier over de grens inslaan. Ook zouden mensen overstappen op andere alcoholische dranken, die minder hard in de prijs stijgen.

Nederland heeft ruim 120 grote, middelgrote en kleinere brouwerijen. Ruim 77.000 mensen zijn direct bij brouwerijen werkzaam of indirect in de keten. In totaal levert de sector zo'n 2,8 miljard euro aan toegevoegde waarde aan de Nederlandse economie. Nederland is de grootste bierexporteur in Europa en één van de grootste bierexporteurs wereldwijd. Sinds de vorige accijnsverhoging van 30% in 2009 nam zowel de werkgelegenheid als de economische bijdrage met ongeveer 10% af. De bierconsumptie is in 2009 met zo'n 8% afgenomen, bier werd toen ook al uit het buitenland gehaald.
Als de gevreeste accijnsverhoging er komt zou dat betekenen dat je voor één hectoliter bier 32,64 euro accijns betaald. In Duitsland is dit 9,44 euro en in België 20,53 euro.

Lees ook

Adema vertelt verder tegenover het Nederlands Dagblad dat hij zich afvraagt waarom gedestilleerd slechts 6% accijnsverhoging tegemoet kan zien. Een accijnsverhoging en verhoging van de BTW gaat een grote druk opleveren voor de werkgelegenheid van de biersector.

Met name kleinere brouwerijen en de brouwers in de grensstreek zullen hierdoor naar verwachting hard worden getroffen. De bezuinigingen moeten ergens vandaan komen maar ik betwijfel of er goed over nagedacht is welke economische gevolgen dit heeft.

Cookie instellingen