Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Maatregelen tegen drankgebruik jongeren helpt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Maatregelen tegen drankgebruik jongeren helpt

12 maart 2007 om 12:15

Maatregelen die het moeilijker maken voor jongeren om aan alcohol te komen, zoals een betere handhaving van het verbod op de verkoop van drank aan jongeren onder de zestien, zorgen ervoor dat deze groep minder gaat drinken.

Maatregelen tegen drankgebruik jongeren helpt

Lees ook

Dat zei de Maastrichtse hoogleraar Ronald Knibbe maandagmorgen in het Radio 1-programma De Ochtenden op basis van onderzoek van de Universiteit Maastricht. Het nog niet gepubliceerde onderzoek is de eerste wetenschappelijke studie die aantoont dat er wel degelijk iets gedaan kan worden aan het alsmaar toenemende drankgebruik van tieners.

Nederlandse jongeren worden wel gezien als de drankkampioenen van Europa (ook al kunnen de Duitsers er ook wat van). Allerlei voorlichtingscampagnes ten spijt zijn zij de afgelopen jaren alleen maar meer gaan drinken. Voorlichting werkt dus niet, stelt Knibbe. „Je moet niet van de jongeren zélf verwachten dat ze minder gaan drinken, je moet ze in bescherming nemen. Dat betekent dat je maatregelen moet treffen aan de aanbodkant, zoals handhaving van de leeftijdsgrenzen en niet doorschenken bij dronkenschap. Die maatregelen werken”, aldus Knibbe.

Een van de knelpunten bij de handhaving van de leeftijdsgrenzen is de beperkte capaciteit van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), de controlerende instantie. Volgens Sandra Korthuis, lid van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), gaan gemeenten binnenkort zelf controleren. „De VNG wil graag dat deze bevoegdheden van de VWA worden overgedragen aan de gemeenten. Samen met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid werken wij aan pilotprojecten waarin een aantal bevoegdheden van de VWA feitelijk overgenomen wordt door gemeenten.” Deze projecten zullen na de zomer van start gaan, aldus Korthuis.

Cookie instellingen