Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Mannen sneller verslaafd aan alcohol dan vrouwen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Mannen sneller verslaafd aan alcohol dan vrouwen

20 oktober 2010 om 14:33

Wetenschappers hebben ontdekt waarom mannen twee keer meer risico lopen dan vrouwen op een alcoholverslaving. Hun hersenen ervaren bij een glas bier of wijn namelijk meer plezier dan het vrouwelijke brein.

Mannen sneller verslaafd aan alcohol dan vrouwen

Lees ook

Onderzoekers bestudeerden hoe het drinken van alcohol het brein treft. Ze lieten mannelijke en vrouwelijke studenten alcohol drinken in het laboratorium en volgden wat er in het brein gebeurde met een hersenscan die de toename van het hormoon dopamine als gevolg van alcohol volgde. Dopamine heeft meerdere functies, het zorgt voor een plezierig effect, de productie ervan neemt toe bij ervaringen door onder meer seks en drugs. Hoewel beide geslachten ongeveer evenveel consumeerden, maakten de mannelijke proefpersonen meer dopamine aan dan vrouwen. Dit gebeurde in het gebied dat geassocieerd wordt met plezier, beloning en het ontstaan van verslavingen.

Onderzoeker Nina Urban: "Bij mannen was er ook een sterker verband met positieve effecten van dronken zijn. Dit kan bijdragen tot het verlangen naar alcohol en een hoger risico tot het ontwikkelen van een gewoonte. Professor Anissa Abi-Dargham voegt daar aan toe: "Een andere belangrijke observatie in deze studie is de verminderde vrijmaking van dopamine na verschillende zware drinkpartijen. Dit kan verklaren waarom mensen steeds meer alcohol nodig hebben om hetzelfde effect te verkrijgen of waarom drinken een gewoonte wordt."

Cookie instellingen