Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nederlandse brouwers in actie tegen accijnsverhoging bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nederlandse brouwers in actie tegen accijnsverhoging

25 september 2008 om 10:39

De Nederlandse bierbrouwers roepen het kabinet en parlement op de accijnsverhoging van 30% op bier, die gepland staat voor 1 januari 2009, terug te draaien. Deze verhoging mist haar doel en kan zelfs desastreus uitpakken voor de sector. Bovendien is de verhoging volledig in strijd met het streven van dit kabinet naar lastenverlichting voor de burger.

Nederlandse brouwers in actie tegen accijnsverhoging bier

Lees ook

Het kabinet wil de accijns op bier per 1 januari met dertig procent verhogen. Dat is mede bedoeld om de alcoholconsumptie van jongeren te ontmoedigen. Uit onderzoek dat de brouwers hebben laten uitvoeren door Ernst & Young blijkt echter dat de accijnsverhoging er niet toe zal leiden dat jongeren minder bier gaan drinken. De accijnsverhoging moet zo'n honderd miljoen euro opbrengen voor de schatkist.

De accijnsverhoging komt op een hoogst ongelukkig tijdstip. De graan- en hopprijzen rijzen de pan uit, de kosten van energie en transport gaan gelijk op met de hoge olieprijs en de verpakkingbelasting draagt evenzeer in negatieve zin bij aan dit sombere plaatje.

Sectoren in andere EU-landen, zoals de Franse wijnboeren en de Schotse whiskystokers, hebben een totaal andere positie. Hun overheden doen geen moeite te verbergen dat zij hun eigen successectoren steunen. In 16 van de 27 EU lidstaten geldt een 0-accijnstarief voor wijn. In Nederland geldt straks een bieraccijns van (EURO) 32,64 per hl bier (pils). In Duitsland is deze(EURO) 9,45 en in België (EURO) 20,53.

De forse accijnsverhoging veroorzaakt werkgelegenheidsverlies voor de sector en leveranciers en dreigt een sterke industrie aan te tasten. De brouwers vrezen dat de kater later komt, als blijkt dat een succesvolle sector niet langer een bijdrage kan leveren aan de schatkist, doordat velen overstappen op andere alcoholhoudende dranken of hun bier in België of Duitsland kopen.
Het CBK behartigt de belangen van acht in Nederland gevestigde bierbrouwers: Alfa, Bavaria, Budels, Grolsch, Gulpener, Heineken Nederland, Inbev Nederland en Lindeboom.

Cookie instellingen