Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nieuw brouwhuis voor Brand Bierbrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nieuw brouwhuis voor Brand Bierbrouwerij

26 mei 2023 om 15:17

Brand heeft een nieuw brouwhuis in gebruik genomen in hun bierbrouwerij in Wijlre. Met de opening van de 'nieuwe kraamkamer van Brand speciaalbier' Brand Imperator terug op de markt gebracht het bier Brand Pinkpop gelanceerd.

Martijn Wijnhoven en Nils Reichhardt in het nieuwe Brand brouwhuis
Martijn Wijnhoven met een blad bier in de Brand Brouwerij
Concept van de nieuwe Brand Brouwerij

Nieuw Brand brouwhuis

Met de ingebruikname van een nieuw brouwhuis is vandaag een volgend hoofdstuk toegevoegd aan de rijke geschiedenis van de Brand Brouwerij in Wijlre. De nieuwe kraamkamer van Brand speciaalbieren ziet hiermee het daglicht.

Brand brouwer Nils Reichhardt met Pinkpop bier Met de opening van dit moderne brouwhuis is Brand in staat om flexibel in te spelen op de levendige speciaalbierwereld en kan er volop geëxperimenteerd worden met oude geliefde recepten en nieuwe bieren voor speciale gelegenheden. Om dit moment te vieren presenteert Brand twee bijzondere speciaalbieren; Brand Imperator, het oudste speciaalbier van Nederland, is terug van weggeweest. Daarnaast heeft brouwmeester Nils Reichhardt speciaal voor het oer-Limburgse festival Pinkpop een New England IPA gebrouwen welke bij de komende editie te proeven is.

Mensen van Brand

Een nieuw begin betekent ook op een zorgvuldige manier afscheid nemen van dat wat was. In de nieuwe Brand Brouwerij op het bestaande terrein in Wijlre werken straks twintig mensen waarvan vier brouwers. Dat betekent dat niet iedereen die nu nog in Wijlre werkt kan blijven. Dit is eind september 2022 bekendgemaakt.

Afgelopen maanden is veel tijd en energie gestoken in de begeleiding van werk naar werk voor onze mensen. Brand-medewerkers zijn geliefd zo blijkt; het goede nieuws is dat meer dan de helft van de mensen die bij Brand werken al een nieuwe baan heeft gevonden. Een aanzienlijk deel heeft uitzicht op een nieuwe baan en er is ook een groep die bewust nu nog niet wil nadenken over de toekomst en met hart en ziel blijft werken in de brouwerij. Dat is voor iedereen anders. Ook gaan er een aantal collega’s met pre-pensioen. Er is één gemene deler: iedereen zet de schouders eronder en de sfeer is goed.

Herinrichting brouwerijterrein

Medio juli gaat de huidige verpakkingslijn van de Brand Brouwerij stoppen. Alle bestaande brouwactiviteiten gaan dan gewoon door, de grote volumes worden vanaf dat moment op andere locaties in het brouwerijnetwerk afgevuld. Naar verwachting stoppen de huidige brouwactiviteiten in november.

Lees ook

Intussen wordt er – in overleg met de gemeente, provincie en bewonerscollectieven – hard gewerkt aan de herinrichting van het huidige brouwerijterrein. Er zijn ideeën te over. Het doel is dat de Brand Brouwerij in Wijlre een plek wordt waar je als bierliefhebber en inwoner graag wil zijn. In het groen met een lekker glas speciaalbier in de hand.

Eén ding is helder: Brand blijft Brand en zal onlosmakelijk verbonden zijn met Wijlre. Dat staat als een paal boven water. In de nieuwe brouwerij in Wijlre worden bieren geboren waar bierliefhebbers in Limburg en ver daarbuiten met volle teugen van kunnen genieten. Bieren die we eerder niet konden brouwen omdat de juiste schaalgrootte er niet was en nu wel is.

Brand Imperator en Pinkpop bier

Om het oude te eren en het nieuwe te vieren presenteert Brand met gepaste trots twee bieren die symbool staan voor dit nieuwe hoofdstuk van de brouwerij. Allereerst is het oudste speciaalbier van Nederland terug van weggeweest: Brand Imperator. Een ‘Helles Bock’ van 6,5%, een donker en rijk, ondergistend bier. Ooit pal na de tweede wereldoorlog geïntroduceerd als eerbetoon aan onze bevrijders.

Brand pinkpop bier en imperator bier

Daarnaast een gloednieuw bier dat speciaal gebrouwen is voor het oer-Limburgse muziekfestival Pinkpop dat 16 juni voor de 52e keer losbarst. Het is een frisse en moderne New England IPA, oftewel een NEIPA. Een aromatisch, fruitig en troebel bier dat perfect past bij de lente. Met deze twee speciale bieren proosten we op een gouden toekomst van Brand en heffen we het glas op iedereen die heeft bijgedragen aan het rijke verleden van de oudste brouwer van Nederland.

Stroom van de Geul

Het nieuwe Brand brouwhuis draait voor driekwart op hernieuwbare energie waaronder stroom dat wordt opgewekt door het historische waterrad - beter bekend als De Molen van Otten - in Wijlre. Uiterlijk in 2030 brouwt Brand volledig op groene energie.

Cookie instellingen