Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nieuw Haags Kombi bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nieuw Haags Kombi bier

29 mei 2018 om 09:44

Er is een mooie Haagse samenwerking ontstaan, waar het bier Kombi uit is ontstaan. Eiber Bier is hiervoor een samenwerking aangegaan met UrbanFarmers. 

Kombi van Eiber bier
EIBER Bier
Kombi

Kombi bier

Kombi is een fris zomerbier gebrouwen door het Haagse Eiber Bier. Voor het bier zijn twee
bijzondere ingrediënten gekozen die afkomstig zijn uit de kas van UrbanFarmers,
gevestigd op het dak van de oude Philipsfabriek aan de Televisiestraat in Den Haag en
tevens grootste stadsboerderij van Europa.

UrbanFramers

Bier met komkommer // Foto: Louise Boonstoppel UrbanFarmers zet zich graag in voor duurzaamheid en dus heeft Eiber Bier dit ook doorgevoerd in dit nieuwste speciaalbier.

Yma Quentin van Urban Farmers: ‘Voor Kombi is gebruik gemaakt van kromme komkommers die door hun vorm niet in aanmerking kwamen voor de verkoop op de Dakmarkt die wekelijks bij ons plaatsvindt. Door die gekke vorm zouden ze waarschijnlijk toch blijven liggen.‘

Jasper van den Burg van Eiber Bier vult aan: ‘Deze kromme komkommers smaken echter nog goed en dus heb ik 25 kilo van deze groene groente toegevoegd aan het brouwsel, wat zorgt voor een mooie bite in het bier. Voor de extra zomerse frisheid is ook een flinke bos citroenbasilicum gebruikt. Dit maakt het helemaal af en geeft, ondanks het lage alcoholpercentage van 3,6 %, een volle maar frisse
smaak aan het bier. Dit seizoensbier is een mooie toevoeging aan onze drie andere
basisbieren.’

Session Ale

Dat het bier zo’n laag percentage heeft, heeft een reden. ‘Kombi is een Session Ale, een
bier met een laag alcoholpercentage zodat je er gemakkelijk nog eentje kan drinken’, zegt
Jasper, ‘momenteel erg populair in Nederland.’ Session bieren bestaan al een flinke tijd en
zijn over komen waaien uit de VS.

Lees ook

Eiber BierWaarschijnlijk zijn de Session bieren ontstaan omdat de Engelse arbeiders die vroeger lange werkdagen maakten, graag een biertje dronken tussendoor. Tegenwoordig zullen collega's raar opkijken wanneer je een biertje drinkt tijdens de lunch, maar vroeger was dit dus heel normaal.

De werknemers werkten in sessions (shifts) van vier tot vijf uur en mochten in de pauze graag genieten van een biertje, als dit al niet onder werktijd gebeurde. Om er voor te zorgen dat er nog wel een beetje gewerkt zou worden, werden bieren gemaakt met een laag in alcoholpercentage, de nu bekende Session bieren. Eiber haalt dus een stukje uit vroegere tijden terug.

Bieretiket

Het groen van UrbanFarmers en het geel van Eiber Bier is door de Haagse Helianthe Jonker van Studio HKDH doorgevoerd in het etiket van het bier. ‘We wilden heel graag een etiket
met een frisse en zomerse uitstraling én met de Haagse kleuren en dat is goed gelukt, we
zijn er erg blij mee’, zegt Jasper.

En de smaak? ‘Het was spannend hoe de groene toevoegingen uit zouden pakken in het bier, maar ook daar zijn we heel tevreden mee. Het is een lekker verfrissend zomerbier geworden’. Wil je Kombi proeven? Het bier is vanaf begin juni verkrijgbaar bij diverse verkooppunten, waaronder natuurlijk bij UrbanFarmers.