Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nieuwe methode om bier te onderscheiden

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nieuwe methode om bier te onderscheiden

01 december 2011 om 10:29

Een Nederlandse student chemie van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft een methode ontwikkeld om bier van elkaar te kunnen onderscheiden.

onderscheiden

Lees ook

Een Nederlandse stagiair van de Radboud Universiteit Nijmegen, Jasper Engel, heeft een methode ontwikkeld om bieren van elkaar te onderscheiden. Hierdoor is het mogelijk om met een chemometrische methode te meten welk merk bier wordt getapt. Op deze manier zou je dus kunnen nagaan of er bijvoorbeeld wel Heineken wordt geschonken en geen goedkope Schultenbrau van de Aldi!

De onderzoeker heeft in Dublin in een laboratorium de methode ontwikkeld. Voor een leek is het waarschijnlijk een moeilijk verhaal, maar de methode heeft te maken met het maken van een infraroodspectrum van elk merk bier. "Chemometrie, dat is toepassing van statistiek en wiskunde in de scheikunde. Daarmee heb ik een manier bedacht waarmee je heel precies kunt vaststellen welk infraroodspectrum bij welk bier hoort. Dat is belangrijk omdat er in de bierwereld veel fraude is", aldus Jasper Engel.

Cookie instellingen