Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

NIX18 campagne faalt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

NIX18 campagne faalt

16 september 2016 om 13:13

De verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar heeft weinig effect gehad: jongeren zijn geen druppel minder alcohol gaan drinken. 

Het verkrijgen van alcohol voor minderjarigen is ook nog veel te makkelijk.

Leeftijdscontrole bij het kopen van bier

Ruim een kwart van de drinkende zeventienjarigen drinkt meer dan tien glazen alcohol in het weekend, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS.

Alcoholgebruik

Het instituut heeft voor het eerst onderzoek gedaan naar het gebruik van alcohol onder 16, 17 en 18-jarigen. Er bestonden namelijk vermoedens dat het alcoholgebruik was gestegen in die groep, maar ze wisten het niet zeker. ,,Ondanks alle aandacht de afgelopen jaren voor de negatieve effecten van alcoholgebruik voor met name jonge mensen, is de drinkcultuur onder Nederlandse jongeren er nog altijd een van stevig drinken'', aldus het instituut.

NIX18 campagne faalt

NIX18 campagne faalt Uit navraag bij artsen en scholen blijkt ook dat het alcoholgebruik onder jongeren niets is veranderd sinds de overheidscampagne NIX18. De overheid voert sinds 2013 campagne om te voorkomen dat jongeren voor hun achttiende gaan drinken.

Lees ook

Het zou namelijk schadelijk zijn voor de ontwikkeling van jonge hersenen. Nu blijkt echter dat deze campagne weinig effect heeft gehad. 14 procent van de jongeren drinkt zelfs meer dan 20 glazen in het weekeinde.

HBO'ers houden van een biertje

Volgens Trimbos heeft 80 procent van de zeventienjarige hbo'ers in de afgelopen maand gedronken. Dit is aanzienlijk hoger dan hun leeftijdsgenoten op het mbo (61 procent) en het voortgezet onderwijs (65 procent). MBO'ers roken daarentegen meer dan HBO'ers.

Cookie instellingen