Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Oranjeboom weer in Nederlandse handen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oranjeboom weer in Nederlandse handen

10 december 2007 om 11:42

De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer InBev verkoopt United Dutch Breweries (UDB)aan investeringsmaatschappij Nimbus. Daarmee zijn Nederlands oudste biermerken, Oranjeboom en De Drie Hoefijzers, na bijna veertig jaar weer in Nederlandse handen.

Oranjeboom weer in Nederlandse handen

Lees ook

Oude Nederlandse biermerken als Oranjeboom en Breda Bier komen weer op eigen benen te staan, in het buitenland althans. De afdeling van InBev Nederland die die bieren exporteert, wordt omgevormd tot zelfstandig bedrijf. In Nederland blijven Oranjeboom en Breda Bier eigendom van InBev.

InBev heeft de exportpoot, United Dutch Breweries (UDB), verkocht aan investeringsmaatschappij Nimbus in Zeist. De afdelingsmanagers hebben een minderheidsaandeel genomen. Zij zijn nu op zoek naar een kantoor in Breda. Afdelingschef (straks directeur) Reinier Schipper verwacht dat hij in februari in een eigen pand zit. Tot die tijd is UDB BV nog 'te gast' bij InBev Nederland in Breda.

De Belgisch-Braziliaanse biergigant concentreert zich op zijn internationale topbieren en op lokaal sterke merken zoals in Nederland Dommelsch en Hertog Jan. "De exportbieren horen daar niet langer in thuis. Om ze de ruimte te geven, verkopen we UDB", zegt Ronald Panis van InBev.

Volgens Reinier Schipper krijgen de UDB-merken onder de vleugels van Nimbus veel meer kans om te groeien. In Nederland zijn stokoude merken als Oranjeboom, Breda en Three Horses (Drie Hoefijzers) bijna vergeten, maar in Groot-Brittannië, Zuid-Europa en Azië zijn ze als goedkopere supermarktbieren verrassend sterk. Schipper ziet nieuwe kansen in Rusland, China en Amerika.

Een nieuwe, eigen Oranjeboom-brouwerij zal er niet snel komen: het zelfstandige UDB blijft zijn bieren betrekken van InBev-brouwerijen in België. "Maar ik sluit niet uit dat we ooit nog eens ergens een bestaande brouwerij overnemen", zegt Schipper.

Cookie instellingen