Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stijging inkoopprijs gerst mag geen aanleiding voor prijsverhoging bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Prijsstijging gerst geen aanleiding voor bierprijs

29 januari 2007 om 11:40

Een stijging van de inkoopprijs op de wereldmarkt van gerst mag geen aanleiding zijn om de inkoopprijs van bier weer fors te verhogen voor horecaondernemers. Dit is de conclusie van Jules Stijnen, regiovoorzitter Zuid Limburg Koninklijk Horeca Nederland bij zijn presentatie "haal meer uit bier" tijdens de afgelopen BBB te Maastricht.

Stijging inkoopprijs gerst mag geen aanleiding voor prijsverhoging bier

Lees ook

Vrijwel tegelijkertijd met deze presentatie verschenen berichten in de media over een onderzoek van Rabo Securities, de effectentak van de Rabobank. Hierin constateert Rabo Securities dat door de stijging van de wereldmarktprijzen van gerst, de brouwerijen genoodzaakt zijn hun prijzen te verhogen. Dit zou betekenen dat ook de inkoopprijzen voor de horecaondernemers wederom omhoog gaan.

Volgens Jules Stijnen is brouwgerst weliswaar op de wereldmarkt in prijs gestegen, maar bepaalt gerst qua kosten slechts een fractie van de totale kosten voor het produceren van bier. Met de door Rabo Securities gestelde bevinding dat in het vierde kwartaal van 2006 de prijs van brouwgerst met 66% is gestegen kan dit volgens Stijnen in een maximale prijsverhoging van 0,02 eurocent per liter bier resulteren. Stijnen riep daarom de brouwerijen op terughoudend te zijn met prijsverhogingen en de verhoogde prijzen van brouwgerst niet te misbruiken.

"De horeca wordt jaarlijks geconfronteerd met verhogingen van de inkoopprijzen van bier, die niet in verhouding liggen met de bierprijzen voor consumenten in de supermarkt. Zo is voor consumenten een liter bier in de supermarkt vele malen goedkoper dan een liter bier die horeca-ondernemers per liter inkopen bij de brouwerijen", aldus Stijnen.

Bron: Koninklijk Horeca Nederland

Cookie instellingen