Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Swinkels Family Brewers | Investering in groei en circulariteit

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Royal Swinkels Family Brewers investeert verder in groei

21 april 2023 om 12:48

Royal Swinkels Family Brewers investeerde in 2022 voor 136 miljoen euro in groei en de circulariteitscore van de brouwerij is gestegen naar 59 procent.

Royal Swinkels Family Brewers bieren
Brouwerij de Molen Logo
Bieren van Swinkels Family Brewers

Royal Swinkels Family Brewers

Royal Swinkels Family Brewers heeft zich in 2022 hersteld van de gevolgen van de COVID-19-pandemie door stijgende verkoopvolumes en kostenbesparingen. Ondanks uitdagende omstandigheden in de aanvoerketen en stijgende energie- en grondstofprijzen, wist Royal Swinkels Family Brewers goede resultaten te behalen.

Royal Swinkels Family Brewers logo De winst heeft zich in 2022 hersteld en de balanspositie van het bedrijf is nog altijd zeer sterk. Dat bood een goede uitgangspositie om verder te investeren in groei voor de komende jaren. In 2022 werd er voor 136 miljoen euro aan investeringen gedaan. Daarnaast werd de circulariteitsscore verbeterd naar 59%, 3 procentpunt meer dan in 2021.

Groei zet door

CEO Peer Swinkels, die werd herbenoemd voor een tweede termijn van vier jaar: “Dat we financieel gezond zijn gebleven tijdens de crisisjaren is in eerste plaats te danken aan onze medewerkers. 2022 was het jaar waarin we weer bij elkaar konden komen om samen te werken, samen te winnen én samen het glas te heffen. We hebben de groei van 2021 weten door te zetten. Onze winstgevendheid is hersteld. Binnen alle drie divisies boekten we positieve resultaten.

Begin 2022 zijn we gestart met de uitvoering van ons strategisch plan, met als doel onze divisies toekomstbestendiger te maken. Het resultaat hiervan is direct zichtbaar: onze merken in West-Europa presteren beter, de volumes in onze Ethiopische brouwerij nemen toe, ons klantenbestand in Europa is uitgebreid, we wisten ons werkkapitaal verder te reduceren en we overtroffen onze circulariteitsdoelstelling. In 2023 bouwen we voort op deze strategische keuzes , zodat ons bedrijf weerbaar blijft voor de toekomst en we het nog mooier kunnen doorgeven aan de volgende generaties.”

Financiële resultaten van de groep

Royal Swinkels Family Brewers zag een omzetstijging van 836 miljoen euro in 2021 naar 1.032 miljoen euro in 2022, een groei van 23%. Door volumegroei en kostenbesparingen is de procentuele marge op peil gebleven, wat resulteerde in een EBITDA van 109,2 miljoen euro.

Lees ook

Divisie Swinkels Family Brewers

De ‘bierdivisie’ heeft zich in 2022 goed hersteld van de lockdowns. De belangrijkste merken maakten daarbij verdere groei door. Het brede productportfolio en aanwezigheid in meerdere verkoopkanalen in vele landen bleek een kracht. Met name in de e-commerce en out-of-home-kanalen groeide de omzet van vrijwel alle merken. De resultaten in Nederland en België stonden aan het begin van het jaar nog onder druk als gevolg van COVID-19, maar herstelden zich goed. De export van de belangrijkste merken naar vele landen nam fors toe. Er werd geïnvesteerd in horeca als afzetkanaal, met name door de overname van een groot aantal Belgische horecalocaties.

Horeca Swinkels Family Brewers

Divisie Holland Malt

Naast de verkoop van bier aan consumenten is Royal Swinkels Family Brewers ook actief in de productie van mout voor bierbrouwers en whiskyproducenten. Ook in de divisie Holland Malt zijn goede resultaten geboekt. Het was een uitdagend jaar, waarin de mouterijdivisie te maken kreeg met forse kostprijsstijgingen en een beperkte beschikbaarheid van gerst. Ondanks deze uitdagingen bleven de mouterijen van Holland Malt op volle capaciteit draaien. Hierdoor is Holland Malt in staat geweest de resultaten en de winstgevendheid goed te beschermen. Daarnaast ligt het proces om het moutproces in Eemshaven volledig emissievrij te maken op schema voor begin van 2024.

Divisie Habesha Breweries

In Ethiopië was er in 2022 sprake van positieve ontwikkelingen: de rust keerde terug in het land, doordat spanningen rond het gewapend conflict in het noorden afnamen en er minder ingrijpende maatregelen rond COVID-19 speelden. De volumes van brouwerij Habesha namen toe en de afzet van alle Ethiopische merken groeide fors.

Circulariteit

Bieren van Royal Swinkels Family Brewers Royal Swinkels Family Brewers bleef als groep ook stappen zetten op het gebied van circulariteit. De berekeningsmethodiek op circulariteit, de Swinkels Circularity Index, werd in 2022 aangescherpt en de resultaten hiervan (met assurance van de accountant) maken onderdeel uit van het geïntegreerde jaarverslag. De circulariteitsscore in 2022 bedroeg 59%, een groei van 3 procentpunt ten opzichte van 2021. Deze groei komt onder andere voort uit energiebesparende projecten, materiaalbesparingen op verpakkingen en compensatie van de CO2-uitstoot in transport.

Daarnaast heeft de familiebrouwer zich in 2022 gecommitteerd aan het Science Based Targets initiative. Dit betekent dat het bedrijf als doel heeft om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Als onderdeel hiervan focust Swinkels Family Brewers zich op het beperken van CO2-uitstoot. En met resultaat: sinds 2019 heeft het bedrijf haar uitstoot met 37% weten te verminderen. Met de realisatie van de emissievrije mouterij in Eemshaven zet Swinkels Family Brewers daarnaast een forse stap in de energietransitie. In 2024 stapt het familiebedrijf voor de mouterij in Eemshaven over naar een fossielvrij moutproces, wat een grote bijdrage aan de circulaire ambities betekent.

Lees het volledige Swinkels Family Brewers jaarverslag van 2022 op https://jaarverslag.swinkelsfamilybrewers.com.

Cookie instellingen