Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Soapserie zet meisjes aan tot drinken alcohol

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Soapserie zet meisjes aan tot drinken alcohol

07 september 2006 om 11:28

Tienermeisjes die naar de tv-soap Onderweg naar Morgen (OnM) kijken, drinken meer alcohol naarmate zij de serie vaker zien.

Onderweg Naar Morgen

Lees ook

Onderzoekers van Radboud Universiteit Nijmegen hebben een verband gevonden tussen het alcoholgebruik in OnM en het drinkgedrag van jonge mensen. Opdrachtgever Stichting Alcoholpreventie (STAP) noemt de resultaten schokkend en hoopt dat de producenten van OnM bereid zijn het alcoholgebruik in de serie terug te schroeven.

Uit eenzelfde onderzoek twee jaar geleden naar de soap Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) bleek dat gemiddeld iedere vijf minuten alcohol genuttigd werd. Dat is net zoveel als in OnM nu. Door de vele kritiek op GTST destijds is daar de alcoholconsumptie inmiddels gehalveerd. STAP-directeur Wim van Dalen: "žWe hopen dat deze onderzoeksresultaten hetzelfde effect hebben bij OnM. En dan is er eigenlijk nog te veel drank te zien in de serie."

Voor het onderzoek werden 2190 scholieren tussen de 12 en 19 jaar ondervraagd naar hun kijkgedrag en alcoholgebruik. Bijna vijftien procent kijkt regelmatig naar OnM, waaronder voornamelijk meisjes. "žDe makers zeggen dat de soap een afspiegeling van de werkelijkheid is", legt Van Dalen uit. "žMaar dat is het niet, want daarvoor komt alcohol er te veel in voor. Op die manier kunnen jongeren het idee krijgen dat het heel vanzelfsprekend is zo vaak te drinken." Volgens Van Dalen ligt de verantwoordelijkheid bij de makers van OnM. "žWe gaan geen formele stappen ondernemen, maar we sturen de uitslag van het onderzoek wel naar ze toe. En dan verwachten we zeker een reactie van ze."

Cookie instellingen