Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

SOSAB Flemish Red Ale wint de hoofdprijs op de World Beer Awards

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

SOSAB Flemish Red Ale wint de hoofdprijs op de World Beer Awards

30 augustus 2023 om 12:16

SOSAB Flemish Red Ale heeft de hoofdprijs weten te bemachtigen tijdens deze editie van de World Beer Awards. The Brew Society uit Heule was de enige Belgische brouwerij die deze eer dit jaar ten deel viel.

SOSAB Flemish Red Ale wint de hoofdprijs op de World Beer Awards
Flemish Red Ale XII flesje en glas
The Brew Society team

World Beer Awards 2023

Op 24 augustus werden de ultieme winnaars van de World Beer Awards bekend gemaakt. De World Beer Awards is de belangrijkse bierwedstrijd ter wereld die de allerbeste bieren selecteert in alle internationaal erkende stijlen. Daar kaapte SOSAB Flemish Red Ale XII de hoofdprijs weg in de categorie World’s Best Sour & Wild Beers.

Verschillende rondes

Flemish Red Ale XII flesje en glas De World Beer Awards 2023, nu in zijn zestiende jaar, onthult met trots de winnaars van de prestigieuze titels in tien verschillende categorieën. Deze internationale wedstrijd erkent en viert de beste bieren van over de hele wereld, waarbij een gewaardeerde jury elke stijlwinnaar nauwgezet evalueert om de uiteindelijke World's Best te bepalen.

Na de uiterste inzenddatum in juni begon een uitgebreid en moeilijk beoordelingsproces. In de eerste ronde werd elk bier geproefd in zijn relevante stijl om de medaille- en stijlwinnaars in elk land te identificeren en te selecteren. In de tweede ronde proefde het panel alle landelijke stijlwinnaars tegen elkaar om de beste in elke stijl wereldwijd te identificeren. In de derde ronde streden de winnaars in elke stijl vervolgens om de titel van 's werelds beste bier in een van de 10 hoofdcategorieën.

En net die laatste ronde is uniek. Er zijn maar 10 bieren wereldwijd die hun hoofdcategorie winnen, dus kan je stellen dat Flemish Red Ale XII verkozen werd tot beste zuur bier ter wereld.

Bekroning voor The Brew Society

Voor ons is dit een enorme mooie bekroning voor ons team” zeggen brouwers Dieter Dhondt en Björn Desmadryl in koor. “Als nog relatieve jonge brouwerij zijn wij constant bezig de kwaliteit van onze bieren te optimaliseren. De categorie “zure bieren” is de laatste jaren geëxplodeerd, met zowel de traditionele bieren waarvoor onze regio gekend staat, als experimentele bieren in het buitenland. Om daar dan als winnaar uit de bus te komen, kunnen wij bijna niet geloven”.

Brouwer Björn toost op succes Flemish Red Ale XII is een Zuid West-Vlaams Rood Bruin bier (of Flemish Red Ale), typisch voor de streek. Het bier bestaat voor 75% uit foederbier (bier dat 12 maand gerijpt heeft op eikenhouten foeders (vaten) en 25% jong bier).

"Het feit dat wij ons bier tijd geven, en maar liefst 75 % echt foederbier gebruiken, onderscheidt ons ook van de anderen”, gaat Dieter DHondt verder. “Dit bier heeft een aangename geur van rode bes, karamel, appelazijn en krentenbrood. Het heeft 12 maand gerijpt op houten foeders, en dit geeft het bier zijn karakteristieke geuren van houtlagering. De smaak is mooi rond met een spel van zoet en zuur die elkaar mooi afwisselen.”

Enige Belgische brouwerij met de hoofdprijs

Het feit dat wij als enige Belgische brouwerij een hoofdprijs wegkapen is ook uniek”, vult Björn Desmadryl aan, “vroeger waren op bierwedstrijden bijna alle hoofdprijzen voor Belgen, maar nu is de kwaliteit in het buitenland ook zeer hoog. Om dan als enige brouwerij ons land te mogen vertegenwoordigen op de belangrijkste bierwedstrijd, maakt ons zo fier als een gieter!

De Nederlandse Brouwerij Boschdal wist overigens ook één van de tien hoofdcategorieën te winnen. Zij werden uitgeroepen tot het beste donkere bier ter wereld.

The Brew Society is naast de SOSAB bieren bekend voor het bier Martha die de laatste jaren een steile opmars in België kent.

Verkrijgbaarheid

Flemish Red Ale XII is verkrijgbaar bij de drankenhandel in België, maar wordt ook verdeeld in Nederland, Italië, Verenigde Staten en nog andere landen wereldwijd.

Brouwers Dieter en Bjorn bij de foeders

Cookie instellingen