Pils is in Nederland het meest gedronken bier. Als je in een restaurant of een café een biertje besteld, dan krijg je een pilsje. Eigenlijk zou de kelner / ober / kroeg-eigenaar je moeten vragen wat voor bier je wilt: een pilsje, bock bier, een blond biertje, een wit biertje enz. Maar een biertje in Nederland is een pilsje, en in pils als Heineken, Grolsch, Dommelsch, Hertog-Jan en Bavaria zit ongeveer 5% alcohol.
Nu gisteren bekend werd dat Heineken in Engeland overweegt om het alcoholpercentage cider Strongbow Gold te verlagen, ziet STAP kansen om ook het alcoholpercentage te verlagen van pils in Nederland. Volgens STAP zou een dergelijke maatregel tegen drankmisbruik ook in Nederland moeten worden ingevoerd. "Daar is wel winst op te behalen. Minder alcohol veroorzaakt minder schade", zegt Esther van den Wildenberg op de site van het Nederlands Dagblad. Ze is niet bang dat er dan gewoon meer bier gedronken wordt. "Op een gegeven moment kan je lichaam al dat vocht niet meer aan. Ongemerkt krijg je dus minder alcohol binnen."