Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Statiegeld op blikjes binnenkort ingevoerd

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Statiegeld op blikjes binnenkort ingevoerd

03 februari 2021 om 15:38

Statiegeld op blikjes wordt eind 2022 ingevoerd. Het statiegeldbedrag per blikje zal €0,15 bedragen. De maatregel wordt getroffen omdat er teveel zwerfafval in het milieu belandt. 

Statiegeld op blikjes ingevoerd
Halve literblikken bier in het schap
Blikjes bier in het schap in de supermarkt

Blikjes bier met statiegeld

Blikken bier Tot op heden diende je in Nederland bierblikken bij voorkeur bij het PMD afval te gooien. Als dit niet mogelijk is, dan kan het bij het restafval. Aluminium (waar de blikjes van zijn gemaakt) wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled.

Helaas belandden veel blikjes echter niet in het afval, maar in de natuur. Om deze reden heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) nu met een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat statiegeld op blik er definitief gaat komen. 

Lees ook

Wist je dat er veel voordelen aan bier op blik zitten en dat we verwachten dat er steeds meer bieren op blik worden afgevuld de komende jaren?

Eind 2022

Er was nog een mogelijkheid dat statiegeld op blik niet zou worden doorgevoerd, maar alleen als het aantal blikjes in het milieu zou afnemen. Recent bleek dat er in 2020 juist sprake was van een toename. De maatregel wordt op 31 december 2022 ingevoerd en vanaf dat moment zul je €0,15 statiegeld per blikje gaan betalen. Er is gekozen voor eind 2022 om de supermarkten en producenten een realistische invoeringstermijn te geven.

Lees meer over statiegeld op bierverpakkingen.