Statiegeld op bierkratten

Statiegeld op bier?

Wist je dat... Er vaak onduidelijkheid is over statiegeld? Waar zit nou wel en waar zit nou geen statiegeld op.  Niet op alle bierflesjes zit namelijk statiegeld. Zie hieronder het overzicht.

 


Bier kan overal in Nederland gekocht worden. Je kan het kopen in een blikje, een flesje of in een krat. Deze drie verpakkingen kan je weer onderverdelen in veel verschillende maten. 
Omdat er zoveel maten zijn is het vaak verwarrend waar statiegeld op zit en waar niet. 

Wat is statiegeld

Statiegeld is een klein bedrag dat bovenop de normale prijs komt. Wanneer je de verpakking van het product weer inlevert, krijg je dat bedrag weer terug. Het is eigenlijk een soort borg. 
De verpakking die je weer terugbrengt kan opnieuw worden gebruikt, waardoor de kosten van het verpakkingsmateriaal minimaal blijven. Ook zorgt statiegeld er voor dat er minder afval op straat belandt.

Statiegeld in Nederland

Hieronder staat wat het statiegeld over het algemeen bedraagt per verpakking. Achterop het flesje, op het etiket, staat altijd aangegeven of er statiegeld op het bierflesje zit. Als er niks op het flesje staat, betekent dat dat er geen statiegeld op zit.

Bierkratten:

- Bierkrat zonder inhoud: €1,50 statiegeld
- Bierkrat met inhoud€3,90 statiegeld
- Half bierkrat (12 flesjes) zonder inhoud: €0,75 statiegeld
- Half bierkrat (12 flesjes) met inhoud: €1,95 statiegeld

Bierflesjes:

-  Flesjes á 0,25 liter t/m 0,50 liter: €0,10 statiegeld (Sommige bierflesjes wijken af. Kijk altijd voor zekerheid op de achterkant).
Beugelflessen€0,20 statiegeld
- Flesjes minder dan 0,25 liter: Geen statiegeld
- Flessen meer dan 0,50 liter: Geen statiegeld (Flessen met een grotere inhoud moeten in de glasbak).

Mono flessen:

Geen statiegeld. Mono flesjes zijn 'weggooiflessen'. Dit betekent dat er geen statiegeld op de flesjes zit. Vaak hebben de mono flessen een draaidop. Deze draaidop kan makkelijk met de hand van het flesje worden gehaald, maar dit geld niet voor alle mono flesjes. Zo zijn er bijvoorbeeld mono flessen van 0,50 liter. Deze flessen hebben geen draaidop, maar vallen wel onder mono flessen omdat er geen statiegeld op zit. Mono flessen zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 0,15 liter t/m 0,50 liter.

Bierblikjes:

- In Nederland zit op geen enkel blik statiegeld. Een paar landen in het buitenland heffen wel statiegeld op bierblikjes.

Statiegeld in het buitenland

Terwijl er in Nederland gediscussieerd werd om het statiegeld wellicht af te schaffen, wordt er in andere landen besproken of er ook statiegeld moet komen op blikjes bier. In Duitsland, Noorwegen en Zweden zit er al statiegeld op blik. 

In België zit er op veel flessen wel statiegeld, zij gebruiken het volgende logo om aan te geven dat er statiegeld op de flessen zit.

Statiegeld België

In Nederland is er geen logo dat aangeeft wanneer er wél statiegeld op een flesje zit. Er is echter wel een logo dat aanduidt dat je een flesje weg moet gooien in de glasbak: 

Glas in de glasbak

Als je dit logo tegenkomt op je flesje zit er géén statiegeld op het flesje. 

Flessen inleveren

Bierflesjes en kratjes kunnen niet overal worden ingeleverd. De bieren kunnen alleen ingeleverd worden in een winkel waar ze dat merk verkopen. Zo kun je een krat of een flesje Amstel niet bij de Lidl of Aldi inleveren. Informeer dus eerst of je het bier in kan leveren bij een bepaalde winkel voordat je met kratten gaat sjouwen. 

Bij Albert Heijn hoef je tegenwoordig niet eens meer met kratten te sjouwen. AH komt de kratten brengen én halen!

5 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

José (gast) op 31-05-2018 om 18:48:52

Taalfoutje bij Mono flessen: betekend moet zijn: betekent.

Bobby (gast) op 15-05-2018 om 11:59:01

Gelukkig gaan steeds meer gemeentes zich bemoeien met de Statiegeldalliantie (https://statiegeldalliantie.org/ voor de geïnteresseerden). Hopelijk krijgen we hetzelfde idee als in Duitsland waar op blikken ook statiegeld zit. Dit houdt de straten lekker schoon, omdat het mensen anders in de portemonnee raakt. Kleine moeite om anders even een prullenbak op te zoeken.

Lies Maas (gast) op 14-02-2018 om 01:48:10

Ik ben erg voor statiegeld op flessen en blikjes enz. En hoop dat het zo blijft.
Regelmatig kom ik in Australië waar nooit statiegeld is ingevoerd.
Overal liggen de bierflesjes, plastic flessen en blikjes en ongelofelijk veel andere troep
De fietspaden liggen bezaaid met glas, moet er niet aan denken dat dit ook in Nederland gebeurt.
Laten we alsjeblieft statiegeld op blik en fles behouden.
De natuur is al zo vervuild, als het statiegeld gaat verdwijnen kunnen we wel begrijpen wat er dan gebeurt.
Weggooien die handel links en rechts overal waar het uitkomt, behalve in de vuilnis bak of glasbak.

Rox (gast) op 29-11-2017 om 21:00:57

In Nederland is er geen logo dat aangeeft wanneer er wél statiegeld op een flesje zit. Er is echter wel een logo dat aanduidt dat je een flesje weg moet gooien in de glasbak

René (gast) op 29-12-2016 om 23:14:35

Maar aan welk symbool kun je nou zien of er statiegeld op zit?

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!

Reclame van Heineken Pilsener

Braziliaanse wegwerker
Een Braziliaanse wegwerker is op weg naar huis in zijn oranje kleding. Hij wordt herkend als Oranje supporter en maakt er een feest van met Heineken bier.

Meer reclames van Heineken Pilsener