Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wel of geen statiegeld op bier? | Waarde van leeggoed

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Statiegeld op bier?

Wist je dat... Er vaak onduidelijkheid is over statiegeld? Waar zit nou wel en waar zit nou geen statiegeld op. Niet op alle bierflesjes zit namelijk statiegeld. Lees hieronder over de waarde van leeggoed.  

Statiegeld op bierkratten
Kratten bier in piramidevorm
blikjes speciaalbier

Verschillende bierverpakkingen

Bier kan overal in Nederland gekocht worden. Je kan het kopen in een blikje, een flesje of in een krat. Deze drie verpakkingen kan je weer onderverdelen in veel verschillende maten. Omdat er zoveel maten zijn is het vaak verwarrend waar statiegeld op zit en waar niet. Zit er op een flesjes van 33cl bijvoorbeeld statiegeld? En op een blikje of een beugelfles?

Wat is statiegeld?

Corona bier met limoen Statiegeld is een klein bedrag dat boven op de normale prijs van het product komt. Wanneer je de verpakking van het product weer inlevert bij de winkel, krijg je dat bedrag weer terug. Je moet het zien als een soort borg.

De verpakking van het product kan dan opnieuw gebruikt worden, waardoor de kosten van het verpakkingsmateriaal minimaal blijven. Een ander belangrijk voordeel van statiegeld is dat het tot minder belasting voor het milieu leidt. Dankzij statiegeld wordt er minder afval op straat of in de natuur gedumpt. 

Statiegeld in Nederland

Hieronder staat wat het statiegeld over het algemeen bedraagt per verpakking. Achterop het flesje, op het etiket, staat altijd aangegeven of er statiegeld op het bierflesje zit. Als er niks op het flesje staat, betekent dat dat er geen statiegeld op zit.

Bierkratten:

- Bierkrat zonder flesjes: €1,50 statiegeld
- Bierkrat met flesjes€3,90 statiegeld
- Half bierkrat (12 flesjes) zonder flesjes: €0,75 statiegeld
- Half bierkrat (12 flesjes) met flesjes: €1,95 statiegeld

Bierflesjes:

-  Flesjes á 0,25 liter t/m 0,50 liter: €0,10 statiegeld - Sommige bierflesjes wijken af, bijvoorbeeld flesjes van 25cl met een draaidop (zie de kop Mono flessen) hebben geen statiegeld. Kijk altijd voor de zekerheid op de achterkant van het flesje).
Beugelflessen€0,20 statiegeld
- Flesjes met minder dan 0,25 liter inhoud: Geen statiegeld 
- Flessen met meer dan 0,50 liter inhoud: Geen statiegeld - Flessen met een grotere inhoud moeten in de glasbak.
- Flesjes speciaalbier á 0,33 liter: Meestal geen statiegeld - Flesjes van kleinere Nederlandse brouwers hebben geen statiegeld (bijvoorbeeld Brouwerij 't IJ of Jopen), maar de meeste Belgische 33cl flessen wél (bijvoorbeeld Duvel of Tripel Karmeliet).

Mono flessen:

Mono flesjes zijn 'weggooiflessen'. Deze flesjes dienen in de glasbak gegooid te worden. Dit betekent dus dat er geen statiegeld op de flesjes zit. Vaak hebben de mono flessen een draaidop. Deze draaidop kan makkelijk met de hand van het flesje worden gehaald, bijvoorbeeld het Heineken flesje van 0,25 liter, maar dit geldt niet voor alle mono flesjes. 

Er zijn ook mono flessen met een traditionele kroonkurk die wel vallen onder mono flessen omdat er geen statiegeld op zit. Een bekend voorbeeld zijn de flesjes Corona.

Mono flessen zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 0,15 liter t/m 0,75 liter. Ook de flesjes die kleinere Nederlandse speciaalbierbrouwerijen gebruiken zijn flessen waar geen statiegeld op zit. Deze flessen, meestal met een inhoud van 33cl dienen in de glasbak te worden gegooid. 

Bierblikjes:

In Nederland zit op geen enkel blik statiegeld. Een paar landen in het buitenland heffen al wel statiegeld op bierblikjes. Eind 2022 zal er statiegeld op blikjes worden ingevoerd. Voor elk blikje zal dan €0,15 statiegeld moeten worden betaald. De invoering van statiegeld op blik is uitgesteld tot 1 april 2023.

Statiegeld in het buitenland

Statiegeld België In verschillende landen zit er naast het statiegeld op flessen ook statiegeld op blikjes. Duitsland, Noorwegen en Zweden zijn voorbeelden van landen waar statiegeld op blikjes wordt toegepast. Ook in Nederland is besloten dat er vanaf eind 2022 in Nederland statiegeld op blikjes wordt ingevoerd. Voor elk blikje zal dan €0,15 statiegeld betaald moeten worden.

Lees ook

In België zit er op veel flessen wel statiegeld (leeggoed), zij gebruiken het logo met een cirkel in het midden en recycle pijlen er omheen om aan te geven dat er statiegeld op de flessen zit. 

Glas in de glasbak In Nederland is er geen logo dat aangeeft wanneer er wél statiegeld op een flesje zit. Er is echter wel een logo dat aanduidt dat je een flesje in de glasbak moet gooien.

Als je dit logo tegenkomt op je flesje, zit er géén statiegeld op het flesje. 

Flessen inleveren

Bierflesjes en kratjes kunnen niet overal worden ingeleverd. De bieren kunnen alleen ingeleverd worden in een winkel waar ze dat merk verkopen. Zo kun je een krat of een flesje Amstel niet bij de Lidl of Aldi inleveren. Informeer dus eerst of je het bier in kan leveren bij een bepaalde winkel voordat je met kratten gaat sjouwen. 

Bij Albert Heijn hoef je tegenwoordig niet eens meer met kratten te sjouwen. AH komt de kratten brengen én halen!

Bierdopjes 

De bierflesjes moeten dus weer ingeleverd worden bij de supermarkt, maar hoe zit het met de bierdopjes? Je kan bierdopjes vergelijken met een blikverpakking. Lege bierblikjes gooi je in de doorzichtige verpakkingenzak of in de oranje verpakkingencontainer (PMD afval). De bierdopjes (ook wel kroonkurken genoemd) horen dus in het plastic / aluminium afval en niet bij het restafval (de grijze container).