Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wel of geen statiegeld op bier? | Waarde van leeggoed

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Statiegeld op bier?

Wist je dat... Er vaak onduidelijkheid is over statiegeld? Waar zit nou wel en waar zit nou geen statiegeld op. Niet op alle bierflesjes zit namelijk statiegeld. Zie hieronder het overzicht.  

Statiegeld op bierkratten

Verschillende bierverpakkingen

Bier kan overal in Nederland gekocht worden. Je kan het kopen in een blikje, een flesje of in een krat. Deze drie verpakkingen kan je weer onderverdelen in veel verschillende maten. 
Omdat er zoveel maten zijn is het vaak verwarrend waar statiegeld op zit en waar niet. 

Wat is statiegeld

Statiegeld is een klein bedrag dat bovenop de normale prijs komt. Wanneer je de verpakking van het product weer inlevert, krijg je dat bedrag weer terug. Het is eigenlijk een soort borg. 
De verpakking die je weer terugbrengt kan opnieuw worden gebruikt, waardoor de kosten van het verpakkingsmateriaal minimaal blijven. Ook zorgt statiegeld er voor dat er minder afval op straat belandt.

Statiegeld in Nederland

Hieronder staat wat het statiegeld over het algemeen bedraagt per verpakking. Achterop het flesje, op het etiket, staat altijd aangegeven of er statiegeld op het bierflesje zit. Als er niks op het flesje staat, betekent dat dat er geen statiegeld op zit.

Bierkratten:

- Bierkrat zonder flesjes: €1,50 statiegeld
- Bierkrat met flesjes€3,90 statiegeld
- Half bierkrat (12 flesjes) zonder flesjes: €0,75 statiegeld
- Half bierkrat (12 flesjes) met flesjes: €1,95 statiegeld

Bierflesjes:

-  Flesjes á 0,25 liter t/m 0,50 liter: €0,10 statiegeld (Sommige bierflesjes wijken af, bijvoorbeeld flesjes van 25cl met een draaidop (zie de kop Mono flessen) hebben geen statiegeld. Kijk altijd voor zekerheid op de achterkant van het flesje).
Beugelflessen€0,20 statiegeld
- Flesjes minder dan 0,25 liter: Geen statiegeld 
- Flessen meer dan 0,50 liter: Geen statiegeld (Flessen met een grotere inhoud moeten in de glasbak).
- Flesjes speciaalbier 0,33 liter: Meestal geen statiegeld (flesjes van kleinere Nederlandse brouwers bevatten geen statiegeld (bijvoorbeeld Brouwerij 't IJ of Kompaan), maar de meeste Belgische 33cl flessen wél (bijvoorbeeld Duvel of Tripel Karmeliet).

Mono flessen:

Geen statiegeld. Mono flesjes zijn 'weggooiflessen' en deze dienen in de glasbak gegooid te worden. Dit betekent dus dat er geen statiegeld op de flesjes zit. Vaak hebben de mono flessen een draaidop. Deze draaidop kan makkelijk met de hand van het flesje worden gehaald, maar dit geld niet voor alle mono flesjes. Zo zijn er bijvoorbeeld mono flessen van 0,50 liter. Deze flessen hebben geen draaidop, maar vallen wel onder mono flessen omdat er geen statiegeld op zit. Mono flessen zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 0,15 liter t/m 0,50 liter.

Bierblikjes:

- In Nederland zit op geen enkel blik statiegeld. Een paar landen in het buitenland heffen al wel statiegeld op bierblikjes. Eind 2022 zal er statiegeld op blikjes worden ingevoerd. Voor elk blikje zal dan €0,15 statiegeld betaald moeten worden. 

Statiegeld in het buitenland

Terwijl er in Nederland gediscussieerd werd om het statiegeld wellicht af te schaffen, wordt er in andere landen besproken of er ook statiegeld moet komen op blikjes bier. In Duitsland, Noorwegen en Zweden zit er al statiegeld op blik. 

In België zit er op veel flessen wel statiegeld (leeggoed), zij gebruiken het volgende logo om aan te geven dat er statiegeld op de flessen zit.

Statiegeld België

In Nederland is er geen logo dat aangeeft wanneer er wél statiegeld op een flesje zit. Er is echter wel een logo dat aanduidt dat je een flesje weg moet gooien in de glasbak: 

Lees ook

Glas in de glasbak

Als je dit logo tegenkomt op je flesje zit er géén statiegeld op het flesje. 

Flessen inleveren

Bierflesjes en kratjes kunnen niet overal worden ingeleverd. De bieren kunnen alleen ingeleverd worden in een winkel waar ze dat merk verkopen. Zo kun je een krat of een flesje Amstel niet bij de Lidl of Aldi inleveren. Informeer dus eerst of je het bier in kan leveren bij een bepaalde winkel voordat je met kratten gaat sjouwen. 

Bij Albert Heijn hoef je tegenwoordig niet eens meer met kratten te sjouwen. AH komt de kratten brengen én halen!

Bierdopjes 

De bierflesjes moeten dus weer ingeleverd worden bij de supermarkt maar hoe zit het nou met de bierdopjes? Je kan bierdopjes vergelijken met blikverpakking. Lege bierblikjes gooi je in de doorzichtige verpakkingenzak of in de oranje verpakkingencontainer, de dopjes horen hier dus ook, bij het plastic en niet bij het restafval.