Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Statiegeld op verpakkingen van bier? | Leeggoed waarde

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Statiegeld op bier?

Wist je dat... Er vaak onduidelijkheid is over statiegeld? Waar zit nou wel en waar zit nou geen statiegeld op. Niet op alle bierflesjes zit namelijk statiegeld. In dit weetje gaan we in op de waarde van leeggoed.  

Statiegeld op bierkratten
Kratten bier in piramidevorm
statiegeld op blikjes

Verschillende bierverpakkingen

Bier kan overal in Nederland gekocht worden. Je kan het kopen in een blikje, een flesje of in een krat. Deze drie verpakkingen kan je weer onderverdelen in veel verschillende maten. Omdat er zoveel maten zijn is het vaak verwarrend waar statiegeld op zit en waar niet. Zit er op een flesjes van 33cl bijvoorbeeld statiegeld? En op een blikje of een beugelfles?

Wat is statiegeld?

Corona bier met limoen Statiegeld is een klein bedrag dat boven op de normale prijs van het product komt. Wanneer je de verpakking van het product weer inlevert bij de winkel, krijg je dat bedrag weer terug. Je moet het zien als een soort borg.

De verpakking van het product kan dan opnieuw gebruikt worden, waardoor de kosten van het verpakkingsmateriaal minimaal blijven. Een ander belangrijk voordeel van statiegeld is dat het tot minder belasting voor het milieu leidt. Dankzij statiegeld wordt er minder afval op straat of in de natuur gedumpt. 

Statiegeld in Nederland

Hieronder staat wat het statiegeld over het algemeen bedraagt per verpakking. Achterop het flesje, op het etiket, staat altijd aangegeven of er statiegeld op het bierflesje zit. Als er niks op het flesje staat, betekent dat dat er geen statiegeld op zit.

Bierkratten

- Bierkrat zonder flesjes: €1,50 statiegeld
- Bierkrat met flesjes€3,90 statiegeld
- Half bierkrat (12 flesjes) zonder flesjes: €0,75 statiegeld
- Half bierkrat (12 flesjes) met flesjes: €1,95 statiegeld

Bierflesjes

-  Flesjes á 0,25 liter t/m 0,50 liter: €0,10 statiegeld - Sommige bierflesjes wijken af, bijvoorbeeld flesjes van 25cl met een draaidop (zie de kop Mono flessen) hebben geen statiegeld. Kijk altijd voor de zekerheid op de achterkant van het flesje).
Beugelflessen€0,20 statiegeld
- Flesjes met minder dan 0,25 liter inhoud: Geen statiegeld 
- Flessen met meer dan 0,50 liter inhoud: Geen statiegeld - Flessen met een grotere inhoud moeten in de glasbak.
- Flesjes speciaalbier á 0,33 liter: Meestal geen statiegeld - Flesjes van ambachtelijke Nederlandse brouwers hebben geen statiegeld (bijvoorbeeld Brouwerij 't IJ of Jopen), maar de meeste Belgische 33cl flessen wél (bijvoorbeeld Duvel of Tripel Karmeliet).

Mono flessen

Mono flesjes zijn 'weggooiflessen'. Deze flesjes dienen in de glasbak gegooid te worden. Dit betekent dus dat er geen statiegeld op de flesjes zit. Vaak hebben de mono flessen een draaidop. Deze draaidop kan gemakkelijk met de hand van het flesje worden gehaald, bijvoorbeeld het Heineken flesje van 0,25 liter, maar dit geldt niet voor alle mono flesjes. 

Er zijn ook mono flessen met een traditionele kroonkurk die wel vallen onder mono flessen omdat er geen statiegeld op zit. Een bekend voorbeeld zijn de flesjes Corona.

Mono flessen zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 0,15 liter t/m 0,75 liter. Ook de flesjes die kleinere Nederlandse speciaalbierbrouwerijen gebruiken zijn flessen waar geen statiegeld op zit. Deze flessen, meestal met een inhoud van 33cl dienen in de glasbak te worden gegooid. 

Bierblikjes:

In verschillende landen zat er naast het statiegeld op flessen al langer statiegeld op blikjes. Duitsland, Noorwegen en Zweden zijn voorbeelden van landen waar statiegeld op blikjes al tijden wordt toegepast. Om het zwerfafval te verminderen is dit in Nederland ook ingevoerd. In eerste instantie zou er statiegeld op blikjes bier vanaf eind 2022 komen. Maar het werd daadwerkelijk ingevoerd op 1 april 2023. Voor elk blikje moest vanaf dat moment €0,15 statiegeld worden betaald. In Nederland zat tot april 2023 op geen enkel blik statiegeld, dus blikjes van daarvoor hebben geen statiegeld. Op 1 april 2023 werd statiegeld op blikjes in Nederland ingevoerd. Voor elk blikje moest vanaf dat moment €0,15 statiegeld worden betaald. Tot dat moment gingen blikjes in het PMD afval.

Statiegeld blikjes per verpakkingsvorm

- Los blikje: €0,15
- Sixpack blikjes: €0,90
- 12pack blikjes: €1,80
- Tray met 24 blikjes: €3,60

Logo's en symbolen gerelateerd aan statiegeld 

Op de etiketten van bierflesjes zijn verschillende logo's en aanduidingen te vinden die je inzicht kunnen geven of er statiegeld op de verpakking zit. 

Glas in de glasbak In Nederland is er geen logo dat aangeeft wanneer er wél statiegeld op een flesje zit. Hier staat er in tekst op het flesje dat er een bepaald bedrag statiegeld geldt. Er is echter wel een logo dat aanduidt dat je een flesje in de glasbak moet gooien. Als je dit logo tegenkomt op je flesje, zit er géén statiegeld op het flesje.

Lees ook

Let op: de tekst op het flesje is altijd leidend. Een mooi voorbeeld daarvan zien we hieronder op de afbeelding met de verschillende bieren met statiegeld symbolen. Op het Cornet flesje staat BE/NL €0,10 en daaronder een glasbak symbool. Zoals je ziet geldt dat voor Frankrijk en niet voor Nederland. Er zit dus wél statiegeld op, ondanks dat er ook een glasbak symbool op het etiket staat.

Statiegeld op blik logo Sinds 1 april 2023 zit er in Nederland ook statiegeld op blikjes. Specifiek voor de Nederlandse markt is er een logo ontwikkeld, waardoor je weet dat er op het specifieke blikje statiegeld zit. In principe zit er statiegeld op alle blikverpakkingen die je na 1 april 2023 hebt gekocht. Het logo voor statiegeld op blik bevat een blikje met een euroteken erin en de tekst 'statiegeldblik' in een ronddraaiende pijl. Het bedrag dat je voor een blikje betaalt bij aankoop en ontvangt bij inlevering is €0,15.

Statiegeld België In België zit er op veel flessen wel statiegeld (leeggoed). Ook in Nederland wordt statiegeld toegepast op bieren van Belgische brouwers. Het statiegeldbedrag voor deze flesjes Belgisch bier is €0,10. In België wordt het logo met een cirkel in het midden en recycle pijlen er omheen gebruikt om aan te geven dat er statiegeld op de flessen zit. Dit logo kun je bijvoorbeeld terugvinden op flesjes Tripel Karmeliet en Duvel.

recycling symbool Tot slot een wat verwarrend symbool dat wel staat voor recycling, maar niet duidt op statiegeld. De Möbius-loop is terug te vinden op producten in heel Europa en dit logo geeft aan dat het product gerecycled kan worden. Het symbool van de achtervolgende pijlen wordt niet alleen gebruikt op bedrukte verpakkingen, maar is soms ook te zien in de mallen van producten van glas, metaal, papier of plastic. Dat het product kan worden gerecycled betekent niet per definitie dat er statiegeld op zit. Door de verpakking in de glasbak te gooien vindt er ook recycling plaats. Als je dit symbool tegenkomt zit er geen statiegeld op verpakking (tenzij er als tekst een bepaald bedrag wordt gedefinieerd, zie het derde flesje hieronder).

Flessen inleveren

Bierflesjes en kratjes kunnen niet overal worden ingeleverd. De bieren kunnen alleen ingeleverd worden in een winkel waar ze dat merk verkopen. Zo kun je een krat of een flesje Brand niet bij de Lidl of Aldi inleveren. Informeer dus eerst of je het bier in kan leveren bij een bepaalde winkel voordat je met kratten gaat sjouwen. 

Bij verschillende winkels hoef je tegenwoordig niet eens meer met kratten te sjouwen. Bijvoorbeeld Albert Heijn en Jumbo komen volle kratten aan de deur bezorgen en nemen lege kratten weer mee bij een volgende bestelling.

Bierdopjes 

De bierflesjes moeten dus weer ingeleverd worden bij de supermarkt, maar hoe zit het met de bierdopjes? Je kan bierdopjes vergelijken met een blikverpakking. Lege bierblikjes gooiden we tot 1 april 2023 in de doorzichtige verpakkingenzak of in de oranje verpakkingencontainer (PMD afval). De bierdopjes (ook wel kroonkurken genoemd) horen dus in het plastic / aluminium afval en niet bij het restafval (de grijze container).

Cookie instellingen