Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Steeds meer studenten brouwen hun eigen bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Steeds meer studenten brouwen hun eigen bier

13 november 2007 om 11:05

Studenten krijg het steeds moeilijker. Bier wordt duurder en duurder, maar de studiefinanciering stijgt niet mee. Sterker nog, er zijn zelfs plannen om de studiefinanciering af te schaffen en om te zetten naar een lening. Slimme studenten zijn hun eigen bier gaan brouwen.

Steeds meer studenten brouwen hun eigen bier

"Het is goedkoper dan in de kroeg", verzekert Vincent Schut (21), lid van het Bentrotsch Brouw Genootschap (BBG). Volgens de derdejaars UT-student biomedische technologie is het hebben van een eigen brouwerij een trend aan het worden in het studentenleven. "Je hoort steeds vaker van studenten die je tegenkomt, dat ze mensen van een brouwerij kennen", vertelt Schut. Zelf weet hij moeiteloos vijf brouwerijen van Enschedese studenten op te noemen.

Schut ziet het brouwen niet zozeer als een methode om op een goedkope manier aan bier te komen. Voor hem is het meer een leuke en sociale activiteit. "Het is ook niet niet onze bedoeling om aan andere mensen te gaan verkopen. Het is puur voor eigen gebruik. We willen een beetje klein blijven."

 

Lees ook

Om thuis bier te brouwen hoef je niet geniaal te zijn. Met de beermachine heb je je eigen brouwerij en tap in 1. De beermachine is een grote stap voorwaarts in de geschiedenis van het bier brouwen. Na een geschiedenis van 5000 jaar is de unieke beermachine op de markt gekomen. Er zijn diverse standaard zakken met ingrediënten waar alleen nog water bij moet. Je bepaalt zelf hoe lang je wilt gisten: hoe langer je gist hoe meer alcohol er in het bier komt . En natuurlijk kunnen creatievelingen zelf ook nog ingrediënten toevoegen, bijvoorbeeld sambal voor een extra pittig biertje.

 

Een houdbaarheidsdatum krijgt het Bentrotsch Bier niet. "Ons bier is zo karakteristiek, dat het een jaar later meestal nog lekkerder smaakt", geeft Schut aan. Vaak haalt het bier van BBG die bestaanstijd niet, want het genootschap organiseert met enige regelmaat feesten, waarbij al het bier op moet.

Zo wordt sinds 2006 in september een themafeest gehouden. Ook oud-leden van het genootschap worden hiervoor uitgenodigd. "We houden dan eerst een brouwmarathon en brouwen 36 uur achtereen om 175 liter bier te maken. Het feest begint om vijf uur 's middags en de opzet is om dan voor middernacht alle bier er doorheen te jagen. Beide keren is dat gelukt", meldt Schut met een grijns.

Bron: TC Tubantia

Interessante links:
- Het artikel van de TC Tubantia over studenten en bier brouwen

Cookie instellingen