Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Steeds minder alcomobilisten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Steeds minder alcomobilisten

15 december 2008 om 16:27

Ongeveer 10 jaar geleden schommelde het aantal alcoholovertreders in het verkeer rond de 5 procent. Nu zijn dat er nog 3 procent, ook al is dat er nog steeds te veel.

Steeds minder alcomobilisten

Beginnende automobilisten zitten vaker met te veel alcohol achter het stuur dan ervaren automobilisten, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Rijkswaterstaat. Voor jongeren geldt sinds 2006 een alcohollimiet van 0,2 promille. Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar zijn rijbewijs heeft. Ook het aantal geregistreerde alcoholgerelateerde doden neemt voortdurend af: van 200 in 2000 naar 95 afgelopen jaar.

Lees ook

Vier van de vijf alcoholovertreders in het verkeer zijn mannen. Vorig jaar hebben bijna 29.000 bestuurders geblazen. Vooral in de nachten van vrijdag op zaterdag hebben te veel automobilisten te diep in het glaasje gekeken. Het westen van het land heeft het hoogste percentage overtreders.

Om het aantal beginnende automobilisten met een te hoog alcoholpercentage terug te dringen, is er voor hen sinds oktober een verplichte cursus. Die is er voor zondaars met een alcoholpromillage tussen de 0,5 en 0,8. Zij moeten de cursus zelf betalen. 

De nieuwe Bob-campagne van het ministerie van Verkeer en Waterstaat die vandaag van start gaat helpt Bob zich te houden aan de afspraak geen alcohol te drinken. De campagne heet: “ Bob blijft Bob tot hij weer thuis is “.

Recent onderzoek laat zien dat het voor sommige Bobs lastig is om zich de hele avond aan de Bob-afspraak te houden en de verleidingen van alcohol te weerstaan. Om Bob hierbij te helpen wordt in de campagne een sms-dienst geïntroduceerd. Als Bob zich aanmeldt via www.jebenttopbob.nl krijgt hij gedurende zijn stapavond drie sms’jes. Met drie vragen en een aanmoediging die hem helpen fris te blijven en zich zo aan de Bob-afspraak te houden. Als Bob de drie vragen goed beantwoordt krijgt hij een Bobslee als beloning. Deze gele plastic slee met Bob-embleem staat centraal in de nieuwe tv-spot.

Cookie instellingen