Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stemmen als rasechte bierliefhebber

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stemmen als rasechte bierliefhebber

11 september 2012 om 11:45

Met nog maar één dag te gaan tot de verkiezingen worden we overspoeld met verkiezingsnieuws en de zoveelste schimmige peiling. Het duizelt ons voor de ogen! Maar op welke partij moet je als rasechte bierliefhebber nou eigenlijk stemmen?

verkiezingen

Accijnsverhogingen alcohol

In de Voorjaarsnota van 2012 is al besloten dat de accijns op alcohol verhoogd moet worden. Nu het opnieuw tijd is om naar de stembus te hobbelen vragen wij ons natuurlijk af hoe het met deze accijnsverhoging gaat! Vooral de christelijke partijen spreken zich uit over een accijnzenbeleid. Het CDA denkt dat een verhoging van 50 procent van de accijnzen het gebruik van alcohol zal verminderen met zo'n 5 procent. Ook de ChristenUnie en de SGP hebben duidelijke standpunten ingenomen over het accijnzenbeleid in hun verkiezingsprogramma’s. Zij vinden dat de accijns nog verder omhoog kan.

Afschaffing happy hour

Twee biertjes voor de prijs van één? Als het aan de ChristenUnie, de SGP en de SP ligt, wordt dit heerlijke uurtje straks helemaal afgeschaft! Geen snelle rondjes voor het einde van het happy hour, geen overvolle dienbladen met een voorraadje…

Lees ook

Alcohol en jongeren

Over alcoholgebruik onder jongeren spreken alle partijen zich terecht duidelijk uit. Alcohol is schadelijk voor jong volwassenen en niet goed voor de ontwikkeling van de hersenen. De meeste partijen willen daarom de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol verhogen van 16 naar 18 jaar. Ook vinden de meeste partijen dat alcoholbezit onder de 18 jaar bestraft moet worden. En de ChristenUnie is van mening dat scholen en schoolfeesten helemaal alcoholvrij moeten worden. De SGP heeft zelfs het zogenaamde “Vroeg –Op-Stap-Beleid” ontwikkeld.

Alcohol en supermarkten

PvdA, Groenlinks, de SP en de christelijke partijen vinden dat supermarkten strenger gecontroleerd moeten worden op de verkoop van alcohol onder 16 jarigen. Als een supermarkt drie keer in één jaar betrapt wordt op verkoop van alcohol aan iemand onder de 16, mag er helemaal geen alcohol meer verkocht worden. De ChristenUnie en de SGP willen zelfs zo ver gaan dat zij de stuntaanbiedingen in supermarkten verbieden!

Conclusie

De christelijke partijen en de SP zijn niet erg alcohol-minded. De VVD,  D66 en de PVV zijn de enige partijen die zich vrij neutraal opstellen in hun verkiezingsprogramma’s als het gaat om alcohol. De VVD vindt eigen verantwoordelijkheid erg belangrijk en vindt het onnodig dat de overheid zich door regeltjes en betutteling met het privéleven van mensen bemoeit.  Deze drie partijen verkiezen een goede voorlichting boven straffen en afschaffen. Hopelijk heeft dit je geholpen je keuze morgen wat makkelijker te maken!