Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Succesvol trappistenbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Succesvol trappistenbier

25 juli 2006 om 14:13

Het Amerikaanse biermagazine Ratebeer.com koos in juli 2005 de Westvleteren Abt 12 (10,2%) tot het beste bier van de wereld. Hierdoor ontstond een 'run' op de bieren en werd het nog moeilijker om ze te verkrijgen. De gevolgen van het succes zijn voor de brouwerij dan ook niet te overzien.

de Westvleteren Abt 12

,,Ik wens het niemand toe'', zegt broeder Manu, abt van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren, in De Standaard. Hij doelt op de hype waarvan het trappistenbier uit de abdij het slachtoffer is geworden, sinds het vorig jaar door een gespecialiseerde Amerikaanse website werd uitgeroepen tot beste bier ter wereld.

De trappisten van Sint-Sixtus zijn cisterciënzer monniken, een speciale richting van de Benedictijner kloosterorde. De spirituele teksten van Sint-Benedictus vormen een van hun belangrijkste inspiratiebronnen. Handenarbeid staat in die teksten vermeld als een belangrijk element in het abdijleven. Broeder Manu: 'Wij vinden het belangrijk om de arbeidscomponent in het kloosterleven te houden. De kleinschaligheid is wel steeds moeilijker vol te houden. De maatschappij verlangt van ons competenties die we niet in huis hebben.'

Het paradoxale is dat juist het kleinschalige en ambachtelijke van Westvleteren bijdraagt aan het succes ervan. De continue schaarste heeft van het bier een bijna mythisch product gemaakt.

,,De dynamiek van commerciële brouwerijen is: elk jaar meer. Maar bepaalde factoren in ons leven maken dat voor ons onmogelijk. Wij hebben zeven gebedsstonden per dag. Daardoor hebben we maar vier tot zes uur tijd voor arbeid.(...) Wat voor ons centraal staat, is de eerbied voor de mens. Dat is fundamenteel, ook in de economie. Het gaat maar al te vaak over macht, geld, gezien worden, op de eerste plaats komen. We hebben daarom gemengde gevoelens over de uitverkiezing van ons bier, waarbij wij zelf ongewild op de eerste plaats kwamen.''

De flesjes Westvleteren 12 worden op Ebay voor meer dan 8 euro per stuk verkocht.

Lees ook