Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Sint-Sixtus Abdij | Westvleteren Trappist

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Sint-Sixtus Trappisten

Bierbrouwerij Sint-Sixtus Trappisten is een bierbrouwerij uit Westvleteren (België) die is opgericht in 1838. Deze brouwerij heeft 3 bieren in het assortiment.

Sint Sixtus Abdij Westvleteren
Sint Sixtus Abdij
Westvleteren XII glas en flesje

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Sint-Sixtus Trappisten

Van Bierbrouwerij Sint-Sixtus Trappisten zijn er in totaal 3 bieren bekend waar je meer informatie over kunt bekijken.

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Sint-Sixtus Trappisten!
 • Westvleteren XII - Quadrupel - 10,2%

  De Westvleteren XII is een voortreffelijk trappistenbier, gul en een machtige gemoute en gekarameliseerde smaak. De smaak is overweldigend vol en zacht zoet waarbij koffie, caramel en fruit subtiel aanwezig zijn. De afdronk is moutig en de smaak bijft lang na.

 • Westvleteren Blond - Blond - 5,8%

  Westvleteren Blond is een Trappistenbier van de trappistenabdij Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Met een hoppig kruidige aroma is de smaak licht en zacht met  een bittere afdronk. 

 • Westvleteren 8 - Dubbel - 8%

  Het bier is een dubbel bier wat bitter is met Zoete en fruitige aroma's. In de nasmaak proef je vooral een meloen achtig accent. Zeker een goed voorbeeld van een vol bier!

Achtergrond informatie

Recht op twee glazen per dag

De huidige abdij ontstond in 1831 toen de prior van het pas gestichte klooster op de Catsberg met enkele van zijn monniken naar de bossen van Sint-Sixtus trok om zich te vestigen bij de kluizenaar Jan-Baptist Victoor. Voor die tijd waren er al op dezelfde plaats of in de nabijheid maar liefst drie kloosters gevestigd geweest. Toen de nieuwe abdij gebouwd werd hadden de bouwvakkers wettelijk recht op twee glazen bier per dag. Om geld uit te sparen besloten de paters de drank zelf te brouwen. Dit bier was echter niet het Westvleteren van vandaag, maar een variant met een alcoholpercentage van amper 2 procent. Later begonnen de paters trappist te brouwen om in hun levensonderhoud te voorzien. Omstreeks 1900 schafte de brouwerij een vrachtwagen aan voor de bezorging. De bierverkoop begon reeds in 1838. De brouwerij werd in 1871 gemoderniseerd en overleefde beide wereldoorlogen.

Laten brouwen onder licentie

In 1945 besliste de abt dat de productie zou worden beperkt, omdat de brouwerijactiviteiten te veel van de energie van de religieuze gemeenschap opeisten. Het jaar daarop besliste hij het brouwen en commercialiseren voortaan onder licentie toe te vertrouwen aan de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou. Een beperkte brouwerijactiviteit bleef in de kloosterbrouwerij doorgaan. De licentie werd in 1962 voor 30 jaar verlengd.

Weer in eigen beheer

Toen die in 1992 ten einde liep werd de volledige brouwerijactiviteit opnieuw door de abdij overgenomen. Er waren ondertussen heel wat Europese en andere regelgevingen tot stand gekomen en onder meer werd opgelegd dat enkel nog het label 'Trappistenbier' mocht worden gebruikt, indien het bier ook daadwerkelijk binnen een trappistenklooster gebrouwen word. De beslissing bleef behouden om de productie te beperken tot wat als opbrengst voor het levensonderhoud van de monniken nodig is, hetzij 4.700 à 4.750 hectoliter of 60.000 kratten van 24 flesjes.

Alleen beperkt verkrijgbaar bij de abdij

Het bier wordt niet verkocht aan winkels en de horeca en is officieel enkel te verkrijgen bij de abdij zelf en in het café tegenover de abdij (Café In De Vrede). Toch vindt het bier soms in kleine hoeveelheden de weg naar winkels en cafés. De monniken kunnen niet altijd aan de vraag voldoen, maar kiezen er voor om hun brouwerij kleinschalig te houden. Dit zorgt voor lange rijen wanneer de abdij opnieuw bier beschikbaar heeft, zelfs al wordt het aantal kratten bier per auto beperkt tot 1 à 2 (uitzonderlijk 3) naargelang het soort Westvleteren dat te koop wordt aangeboden.

Telefonisch reserveren

Sinds 25 september 2006 moet telefonisch gereserveerd worden voor men het bier kan komen afhalen. Omdat er maar één telefoonlijn is kan het lang duren voordat men verbinding krijgt. Info verkrijgbaarheid bier: Tel. 057-40 10 57.

De 4 soorten

Er worden vier soorten bier gebrouwen, waarvan de lichtste uitsluitend voor de bewoners van de abdij is bestemd. Aan het publiek worden verkocht: Trappist Westvleteren Blond (groene kroonkurk): blond bier van 5,8% Trappist Westvleteren Acht (blauwe kroonkurk): bruin bier van 8% Trappist Westvleteren Twaalf (gele kroonkurk): bruin bier, genaamd 'abtsbier' van 10,2% Tot 1998 werd ook nog een Trappist Westvleteren Zes (rode kroonkurk) gebrouwen. De flessen dragen geen etiket.

Beste bier ter wereld

Westvleteren Twaalf (10,2%) werd in juli 2005 door Ratebeer.com tot beste bier ter wereld verkozen. Westvleteren Acht (8%) staat op de 15e plaats op dezelfde lijst. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd verkozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld. Hierdoor ontstond een run op de bieren en werd het nog moeilijker om ze te verkrijgen. Door de hoge vraag en het lage aanbod wordt Westvleteren Twaalf op verkoopsites zoals eBay tegen hoge prijzen verhandeld, hoewel dit uitdrukkelijk tegen de wens van de abdij ingaat.

Westvleteren bij Colruyt

Eind 2010 lekte in het nieuws al dat Westvleteren bij de Colruyt beschikbaar zou komen. Tot vandaag werd het continu ontkend. Op donderdag 3 november 2011 start dan toch een uitzonderlijke verkoop van het trappistenbier Westvleteren XII in alle Belgische Colruytwinkels. (Bron foto: Focus TV)

Met een aankoopbon van Standaard, Knack en Le Vif kan één bouwsteenbox Westvleteren XII gekocht worden. Met de opbrengst wordt de heropbouw van de trappistenabdij bekostigd. De Abdij van Westvleteren heeft in totaal 93.000 zogenoemde bouwsteenboxen beschikbaar. Elke box bevat zes flessen Trappist Westvleteren 12 en twee degustatieglazen. De prijs is €25,-. De verkoop moet in totaal 2,3 miljoen euro opleveren dat integraal naar de heropbouw van de trappistenabdij gaat.

Een tiental jaar geleden werd de broedergemeenschap van de Abdij van Westvleteren geconfronteerd met onherstelbare verzakkingen aan het kloostergebouw. De bouwopdracht werd toevertrouwd aan de voormalige Vlaamse bouwmeester bOb Van Reeth. In 2008 zijn de noodzakelijke herstelwerkzaamheden begonnen en deze zullen begin 2012 worden afgerond waarna de broeders hun intrek nemen in de nieuwe woonomgeving.

In de voorbereiding en het logistieke proces is alles kosteloos ter beschikking gesteld. Door ontwerpbureau Eclips Design is een bouwsteenbox ontworpen en het personeel van de werkplaats Westlandia in Ieper verzorgde de verpakking. De productie- en verpakkingskosten werden voorgefinancierd door KBC. De 93.000 boxen worden een dezer dagen opgehaald door Colruyt, dat zijn nationaal distributiekanaal hiervoor gratis aanbiedt. De actie loopt van donderdag 3 november en duurt zolang de voorraad strekt! Naar verwachting zal de Colruyt veel bierliefhebbers gaan ontvangen. Dit is toch een unieke mogelijkheid om op relatief eenvoudige wijze een keer aan Westvleteren 12 te komen.

Lees ook

Bierbrouwerij Sint-Sixtus Trappisten in het nieuws