Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Uniek degustatiebier uit Leeuwarden | Grutte Pier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Uniek degustatiebier uit Leeuwarden

06 maart 2017 om 13:25

Grutte Pier Brouwerij en distilleerderij Boomsma presenteren een bijzondere samenwerking. Een bier waarin de smaken van Boomsma Beerenburger en het Friese heldenstout Kracht in de Nacht een ijzersterke alliantie aangaan.

Grutte Pier Kracht in de Nacht en Boomsma Beerenburger samenwerking
Grutte Pier brouwerij logo
Kracht in de Nacht

Twee bedrijven die hun oorsprong vinden in het hart van de Friese hoofdstad Leeuwarden. Een vermaarde distilleerderij die kan bogen op een historie van meer dan honderd jaar. En een jonge ambitieuze brouwerij waarvan het bier in recordtijd wereldfaam heeft vergaard.

Het resultaat van hun samenwerking is nu verkrijgbaar: een waarachtig degustatiebier dat de smaken combineert van een Russian Imperial Stout en Beerenburger.

Kracht in de Nacht

Grutte Pier Kracht in de Nacht Russian Imperial StoutSpeciaalbierliefhebbers konden in 2016 ook kennismaken met Kracht in de Nacht, een bier gebrouwen volgens de receptuur van het Russian Imperial Stout. Van hoge gisting en ongefilterd. Met als bijzonderheid dat het twaalf maanden gerijpt heeft in volkomen duisternis en pas het licht ziet wanneer het ingeschonken wordt: donker, complex en vol van smaak.

De plek waar dit bier rijpt is er een met een roemruchte historie: het Blokhuis, de eeuwenoude voormalige gevangenis in de binnenstad van Leeuwarden.

Dit bier heeft van de brouwers van Grutte Pier nog een extra dimensie gekregen. Ze brengen samen met distilleerderij Boomsma nu in gelimiteerde oplage Kracht in de Nacht op de markt die de tijd heeft gekregen om te rijpen met Beerenburger. In alle rust zodat de smaken een ijzersterke alliantie hebben kunnen aangaan. Het resultaat is een buitengewoon degustatiebier dat nu verkrijgbaar is in de betere biercafé’s en bij geselecteerde speciaalbierslijterijen.

Proefnotitie: Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburger

Grutte Pier en Boomsma samenwerking

Duister vloeit het in het glas: donker, bruinzwart en ondoorzichtig. Op het bier ontstaat een rijke laag zeer fijn, ecru-kleurig schuim die snel afneemt vanwege het hoge alcoholpercentage dat het draagt. Dit heeft als voordeel dat het aroma zich snel kan ontvouwen.

Lees ook

Dat aroma kenmerkt zich door de geur van Boomsma Beerenburger, de kruidenbitter waarin gentiaan, jenever, zoethout en laurierbes bepalende smaakmakers zijn. Daarnaast zijn de geurtonen van gebrande mout en koffie te onderscheiden. In de smaak valt de balans op van de Beerenburger, gedragen door de voor een Russian Imperial Stout typerende bitterzoetheid.

Smaken die herinneren aan gebrande suiker of stroop en diep geroosterde mout komen naar voren, maar ook zoethout, laurier en steranijs: drop. Het robuuste alcoholpercentage van 11,5 helpt de smaken tot ontwikkeling te komen. Het mondgevoel is stroperig maar toch met een prettig zurige samentrekkendheid.

Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburger kent een afdronk die liefhebbers mogen verwachten van een complex bier als dit. Langdurig en rijk. Bitter, zoals bij een goede kop koffie. Verwarmend, met tonen van gebrande mout.

Drink dit bier op keldertemperatuur, 10 tot 12 graden Celsius is optimaal. Schenk het in een bokaal, of in een groot wijnglas om de geur en smaak tot hun recht te laten komen. Let op: dit is een bier waar je als liefhebber de tijd voor neemt. Misschien wel bij de open haard, misschien wel met een goede sigaar. Want Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburger is een waarachtig degustatiebier om ‘u’ tegen te zeggen.

Grutte Pier met Boomsma Beerenburger