Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Weer een onderzoek naar bier en dikke buiken: de bierbuik

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Weer een onderzoek naar bier en dikke buiken

26 juni 2010 om 17:50

Er komt (weer) een onderzoek naar bierbuiken welke duidelijkheid moet verschaffen of er een verband bestaat tussen de bierbuik en de consumptie van bier.

Weer een onderzoek naar bier en dikke buiken: de bierbuik

Het effect van bier op een dikke pens is al eerder onderzocht en gepubliceerd door Martin Marmot. Er bleek geen significante relatie te bestaan tussen bierconsumptie en een bierbuik. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Clinical Nutrition. Toch wil het kennisinstituut van bier het nog een keertje overdoen en natuurlijk staat de uitkomst al vast: bier heeft geen direct invloed op een dikke buik. Maar vaak worden naast een biertje ook andere etenswaren geconsumeerd. Chips, nootjes, bitterballen e.d. bevatten veel vetten en caloriën welke bijdrage aan de 'bierbuik'.

Maar zoals we al schreven, het kennisinstituut gaat toch onderzoek doen:
Is bier drinken verantwoordelijk voor de bierbuik? Dat laat het Kennisinstituut Bier, in Wageningen, onderzoeken door de Deense hoogleraar Arne Astrup van de Universiteit van Kopenhagen. De studie begint in september en duurt een half jaar.

"žVeel vet in de buik verhoogt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en ouderdomssuikerziekte. Het feit dat matige alcoholconsumptie de kans op deze aandoeningen juist kan verlagen zet vraagtekens bij de vermeende relatie tussen bierconsumptie en de bierbuik", verkondigde Astrup tijdens een lezing voor het vorige week officieel geopend Kennisinstituut Bier, gefinancierd door Nederlandse brouwerijen.

Lees ook

Dit instituut veronderstelt dat de bierbuik een voortvloeisel is van het leefpatroon: veel en vet eten en weinig bewegen. De snacks bij het biertje bevatten meer dikmakers dan het pilsje.

Het Voedingscentrum erkent dat er geen grote calorieverschillen zitten tussen een glas bier (105 kcal), cola (98 kcal) of melk (95 kcal). Dat overgewicht bij mannen op de buiken en bij vrouwen op de heupen ‘aanzet’ is, aldus deskundigen, genetisch bepaald.

Ook bij de TT in Assen werd een 'onderzoekje' gedaan door TV Drenthe:

Cookie instellingen