Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Weinig controles handhaving nieuwe drankwet

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Weinig controles handhaving nieuwe drankwet

17 december 2013 om 14:34

Veel Nederlandse gemeentes schrijven tijdens de jaarwisseling geen boetes uit voor horeca gelegenheden die de nieuwe drankwet overtreden. Deze wet gaat per 1 januari in.

bier drinken

Vanaf 1 januari 2014 mag er geen alcohol meer worden verkocht aan jongeren die nog geen achttien jaar zijn. Veel Nederlandse gemeenten hebben echter laten weten dat ze tijdens oud en nieuw niet actief gaan controleren. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS.

Eerst een waarschuwing

Het is de bedoeling dat de gemeentes zelf toezicht houden op de handhaving van de wet. De meeste gemeentes zeggen dat ze de wet handhaven, maar zullen bij de eerste controles nog niet gelijk overgaan op het uitschrijven van boetes. Als bij een eerste controle dan blijkt dat een horeca gelegenheid alcohol verkoopt aan jongeren onder de 18, krijgt het bedrijf eerst een waarschuwing.

Andere prioriteiten

Verschillende gemeentes geven aan dat andere zaken meer prioriteit hebben tijdens oud en nieuw. Dit is onder andere het geval bij de gemeentes Rotterdam en Den Haag.

"Wij richten ons tijdens de jaarwisseling op andere zaken dan controles op de drank- en horecawet", aldus een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Den Haag handhaaft een systeem waarbij een horeca gelegenheid een waarschuwing krijgt na een eerste overtreding van de wet. 

De gemeente Rotterdam geeft aan in eerste instantie vooral te gaan letten op overlast. Als er een overtreding vastgesteld wordt, gaat deze gemeente wel gelijk over tot het uitschrijven van boetes.

Lees ook

Amsterdam

De gemeente Amsterdam houdt een systeem aan waarbij horeca ondernemers bij een eerste overtreding een waarschuwing krijgen. Bij een tweede overtreding wordt de drankvergunning een week ingetrokken, bij de derde overtreding een maand en bij een vierde periode volgt intrekken van de vergunning voor onbepaalde tijd.

Het is nog niet duidelijk hoe Amsterdam op gaat treden tijdens oud en nieuw.

Utrecht

De gemeente Utrecht voert de nieuwe regeling direct in. ''Er wordt geen overgangstermijn gehanteerd. Er is namelijk al een ruime gewenningstijd verstreken. Bovendien zou een overgangsperiode mogelijk tot verwarring kunnen leiden."

Als een horeca gelegenheid in Utrecht drank verkoopt aan minderjarigen, loopt deze risico op een boete van 1360 euro.

Wil je weten hoe de controles in jouw gemeente verlopen met oud en nieuw? Check dan onderstaande kaart.

Cookie instellingen