Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wereldprimeur: Mousserend fruitbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wereldprimeur: Mousserend fruitbier

27 december 2012 om 12:05

De laatste tijd verschijnen er steeds meer mousserende Champagnebieren op de markt maar in België hebben ze nu wel echt een wereldprimeur! 's Werelds eerste mousserend fruitbier.

Luc Bzart proeft het eerste mousserende fruitbier

De laatste tijd komen er steeds meer mousserende bieren ook wel Champagnebieren op de markt. Aan het rijtje 'gewone' Champagnebieren kan sinds kort ook een fruit Champagnebier toegevoegd worden.

Het bier

Het Vlaams genootschap van Limburgse bier- en wijnliefhebbers is er in geslaagd een uniek Belgisch bier samen te stellen met bubbels. Voor het bier werd gebruik gemaakt van de brouwsels Oude Geuze en Oude Kriek. De brouwers van Bzart kochten deze voorraad befaamde Belgische bieren enkele jaren geleden op. De brouwers van Bzart brouwen op ambachtelijke manier. Tevens baten zij een wijngaard uit in Jesseren (België). Bij Bzart experimenteren ze al jaren met het ‘champagniseren’ van bier. 

Aan de tientallen keren wereldwijd bekroonde bieren werden volgens de traditionele methode bubbels toegevoegd. Deze methode wordt normaal gesproken voor Champagne gebruikt. Tijdens dit proces werd samengewerkt met professor Dirk Naudts van de proefbrouwerij in Lochristi aldus initiatiefnemer Luc Dirkx. “Zo krijg je de unieke combinatie van een feestelijk glas bubbels met de smaak van de beste Belgische bieren.”

Lees ook

Brouwerij Bzart heeft in eerste instantie proeven uitgevoerd met mousserende blond bieren afkomstig van Jessenhofke in Kuringen. Pas toen alle proeven geslaagd waren werd het proces uitgevoerd met het Geuze en Kriek bier.

Foodparing

De mensen die het bier al geproefd hebben zijn erg enthousiast. “Deze producten lenen zich uitstekend voor foodparing”, aldus Dimitry Lysens, chefkok bij het 1 sterrenrestaurant Magis in Tongeren. “Onze klanten verwachten een unieke culinaire ervaring. Dit gamma van bubbelende bieren is een smaak die hen verrast. De verscheidenheid in het gamma laat combinaties toe met gerechten die een mooie tandem vormen.”

Kopen?

Inmiddels is de gehele voorraad Bzart verkocht aan sterrenrestaurants en aan buitenlandse liefhebbers. “We houden het ambachtelijk, maar drijven de productie geleidelijk op”, aldus Dirkx. “En begin volgend jaar volgen nog andere soorten, zoals de Bzart Single Hop en een Framboise.” 

Het in handen krijgen van dit bier kan dus nog wel eens lastig worden. Weet jij wel waar het te koop is? Of weet jij hoe het bier smaakt? Laat dan een reactie achter.

Cookie instellingen