Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Zien drinken doet drinken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Zien drinken doet drinken

08 december 2009 om 15:20

Onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen toont aan dat jongeren direct meer gaan drinken bij het kijken naar tv-programma's waar acteurs vaak naar de drank grijpen.

Zien drinken doet drinken

Lees ook

Omroepen en televisiemakers moeten zorgvuldiger omgaan met alcohol in talkshows en series. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer bestaande uit CDA, PvdA, SP en ChristenUnie. Zien drinken, doet drinken, stelt SP-Kamerlid Renske Leijten. En ook onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen toont dit aan.

‘Dat is een risicogroep die je moet beschermen’, zegt Lea Bouwmeester (PvdA). Nederlandse jongens en meisjes behoren tot de zwaarste drinkers van Europa volgens wetenschappers. Stap, het kennisinstituut voor alcoholbeleid, steunt de oproep van de politieke partijen. ‘Er is een nonchalante houding wat betreft drinken op televisie’, aldus directeur Wim van Dalen.

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat jongeren direct meer drinken wanneer zij kijken naar beelden waarin acteurs regelmatig het glas heffen. De resultaten worden eind deze week gepresenteerd tijdens een internationaal congres over jongeren en alcoholproblemen.

Onderzoeker Renske Koordeman liet twee groepen - jongens en meisjes van 16 tot 29 jaar - naar twee versies van dezelfde film kijken. De één met drinkende acteurs, de ander zonder. Zij mochten ondertussen drinken pakken uit een koelkast. ‘De jongens die keken naar de film met alcohol dronken twee tot drie consumpties. Dat is bijna twee keer zoveel als de jongens bij de film zonder alcohol’, aldus Koordeman. Bij de vrouwen was geen verschil.

De Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) plaats vraagtekens bij de onderzoeksmethode en stelt dat het alcoholgebruik in films en op tv meevalt. ‘Het blijft aan de goede kant van de lijn’, aldus directeur Peter de Wolf. ‘Als er al iemand verantwoordelijkheid moet nemen, zijn het de ouders.’ De omroepen RTL en SBS zien geen reden hun programma’s onder de loep te nemen. ‘Drank vervult vaak een functie in het verhaal’, zegt een RTL-woordvoerder. ‘We hebben nog nooit een serie onder ogen gekregen waarin zoveel drank werd gebruikt, dat we dat moesten corrigeren’, aldus een SBS-zegsman. ‘Series met veel alcohol en geweld zenden we sowieso pas rond elf uur ’s avonds uit.’

 

Cookie instellingen