Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Zwaardere kater bij donkere dranken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Zwaardere kater bij donkere dranken

21 december 2009 om 16:15

Het nuttigen van donkere dranken zoals bourbon leidt tot een zwaardere kater dan het drinken van heldere dranken zoals wodka. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Zwaardere kater bij donkere dranken
Leffe
Leffe Logo

Lees ook

De onderzoekers van de Brown University testten 95 mannen en vrouwen. Ze dronken bourbon, Amerikaanse whisky, of wodka om even dronken te worden. De volgende ochtend testten de wetenschappers hun reactietijd en gevoelens na het drinken van beide type dranken. Sommige deelnemers kregen een niet-alcoholisch placebo. Daaruit bleek dat hoewel de alcohol zelf in het drankje je een kater geeft, dat toonde de vergelijking met het placebo aan, mensen die bourbon dronken zich nog zieker voelden dan degenen die wodka namen.

Uit het onderzoek blijkt dat donkere drankjes meer chemische bijproducten bevatten dat lichte drankjes. Bourbon heeft 37 keer meer chemische stoffen dan wodka, waaronder olie en tannine. Deze schadelijke bijproducten zijn deels de oorzaak waarom je je ziek voelt na een avondje doorzakken. Professor Damaris Rohsenow: "Terwijl alcohol alleen genoeg is om je de volgende dag ziek te doen voelen, verergeren deze natuurlijke toxische ingrediënten het slechte gevoel omdat je lichaam ertegen reageert."

Wel bleek dat hoewel je je minder slecht na een avondje wodka voelt, je wel even slecht presteert op het werk, onafhankelijk van de kleur van het drankje. Professor Rohsenow: "Mensen doorzakten met een donker drankje voelden zich zieker de volgende dag, maar wanneer de proefpersonen zich moesten concentreren of een snelle beslissing maken, brachten degenen die bourbon dronken het er niet slechter van af dan degenen die wodka namen."

Helaas is bier niet in het onderzoek meegenomen. Het zou natuurlijk interessant zijn of er een verschil is tussen een normale pilsener als Heineken en Grolsch en een speciaal biertje als Leffe Tripel of Westmalle.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Cookie instellingen